L’ICIP i Biblioteques de Barcelona organitzen el cicle “Construint la pau. Més enllà de l’absència de violència” en cinc biblioteques de la capital catalana durant el mes de maig. L’objectiu es donar una visió actual de la diversitat de violències que afrontem en el nostre dia a dia – directes, culturals, estructurals- i una perspectiva de com es poden gestionar des de diferents àmbits d’actuació per avançar cap a una pau completa.

El cicle consisteix en cinc xerrades i començarà el 4 de maig a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda amb la xerrada “Conviure en la diferència”. També hi haurà xerrades el 8 de maig a la Biblioteca Poble Sec – Francesc Boix; el 18 de maig a la Biblioteca Gabriel García Márquez i el 22 de maig a la Biblioteca Sagrada Família. La darrera xerrada titulada “Repensar la seguretat des del feminisme” serà el 25 de maig a la Biblioteca Francesca Bonnemaison.

Coincidint amb el cicle l’ICIP ha elaborat una guia de lectures sobre les temàtiques que s’abordaran a les diferents sessions.

Conviure en la diferència

4 de maig, 18.30h. Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda

Els conflictes formen part de la naturalesa humana i quan els gestionen de forma constructiva afavoreixen el progrés social. Però quan no els reconeixem i no els tractem com a tals poden afectar la convivència. Això passa, per exemple, quan un sector de la població nega la legitimitat de l’altre perquè pensa diferent. La polarització es torna tòxica i entrem en una dinàmica de blanc i negre, de nosaltres contra ells. Per fer-hi front, el diàleg esdevé essencial, i també l’estratègia de la cura: curiositat per les idees divergents, respecte per qui pensa diferent, i autocrítica, perquè ningú té la veritat absoluta.

El debat partirà del nou audiovisual de l’ICIP “Riscos de la polarització tòxica: com fer-hi front“.

Ponent: Pablo Aguiar, tècnic de l’àrea “Diàleg social i polític” de l’ICIP

Com s’acaben les guerres?

8 de maig, 18.30h. Biblioteca Poble Sec – Francesc Boix

Després de la segona Guerra Mundial es va crear l’Organització de les Nacions Unides amb el propòsit d’acabar amb les guerres. Des de llavors s’han acabat molts conflictes armats, però constantment n’apareixen de nous, com és el cas actual de la invasió russa a Ucraïna. La guerra és, llavors, inherent a la humanitat? En aquesta xerrada s’analitzarà com s’acaben les guerres i què podem fer per a que no en comencin de noves.

Ponent: Jordi Urgell, director de l’Escola de Cultura de Pau

Violències més enllà de les guerres

18 de maig, 18.30h. Biblioteca Gabriel García Márquez

Les xifres mundials de morts violentes són més altes en territoris sense guerres declarades que en llocs on hi ha un conflicte armat obert. Ciutats i regions de l’Amèrica Llatina encapçalen  actualment el rànquing d’homicidis, i aquests són la punta de l’iceberg d’un ampli ventall de violències, estructurals i culturals. Països com Mèxic, Colòmbia, Brasil, Hondures o El Salvador pateixen un entramat de violències, amb múltiples actors, que inclouen sovint la pròpia institucionalitat. De quines violències parlem i com podem fer-hi front des d’una òptica de construcció de pau?

Ponent: Sabina Puig, tècnica de l’àrea “Violències fora de contextos bèl·lics” de l’ICIP

Afrontar el passat per construir el futur

22 de maig, 18.30h. Biblioteca Sagrada Família

Les guerres i els conflictes violents tenen un impacte social, polític i també psicològic sobre les societats i les persones que els pateixen. Aquests impactes no se superen amb la signatura d’un acord de pau, sinó que cal impulsar processos de reconstrucció del teixit social i de reconciliació. Com contribueixen les víctimes i la societat civil en la construcció de memòria, la convivència i en evitar la repetició de la violència?

Ponent: Sílvia Plana, tècnica de l’àrea “Memòria, convivència i reconciliació” de l’ICIP

Repensar la seguretat des del feminisme

25 de maig, 18.30h. Biblioteca Francesca Bonnemaison

Quins són els principals motius d’inseguretat arreu del món? Fins a quin punt l’ús de més força, més armes i més exèrcits genera més seguretat? Davant els reptes emergents que plantegen les crisis humanitàries, la crisi climàtica o la cursa armamentista, el feminisme aposta per reorientar les polítiques de seguretat actuals i situar el benestar de les persones afectades per les violències en el centre del debat.

Ponent: Sandra Martínez, tècnica de l’àrea “Alternatives de seguretat” de l’ICIP

Compartir