El dijous 21 de setembre a les 6 de la tarda, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Pau, se celebrarà al Parlament de Catalunya la cerimònia de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau 2023, que ha guardonat dues associacions de Bòsnia i Hercegovina: Dones víctimes de la guerra i Infants oblidats de la guerra.

El Premi ICIP 2023 ha destacat les dues entitats “per la seva tasca de denúncia de les violacions com a arma de guerra, de lluita contra la impunitat i d’empoderament i visibilització de víctimes de la violència sexual”. Les associacions premiades treballen en la documentació de violacions durant la guerra dels Balcans i el reconeixement legal i social dels infants nascuts en situacions de violència sexual.

Es calcula que entre 25.000 i 50.000 dones i nenes van ser víctimes de violació com a estratègia de neteja ètnica durant la guerra de Bòsnia i 4.000 infants van néixer fruit de les agressions. Més enllà de Bòsnia, les entitats premiades també estan en contacte amb supervivents d’altres conflictes, com per exemple d’Ucraïna, per acompanyar-les en el procés de denúncia i de reconeixement com a víctimes de la guerra.

Desenvolupament de l’acte

La cerimònia de lliurament del guardó serà presidida per la presidenta del Parlament, Anna Erra, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. L’acte comptarà amb representants de les dues organitzacions premiades: Meliha Merđzić i Amela Medjuseljac (Dones víctimes de la guerra) i Ajna Jusić i Alen Muhić (Infants oblidats de la guerra).

L’acte inclourà la interpretació d’un fragment de l’obra teatral Encara hi ha algú al bosc, que recull les experiències de dones violades durant el conflicte als Balcans.

En finalitzar la cerimònia s’oferirà una copa de cava.

Per assistir a l’acte al Parlament de Catalunya és imprescindible inscriure’s a través del següent formulari. L’acte també es podrà seguir en directe a través del Canal Parlament.

Compartir