L’International Peace Bureau (IPB) i l’ICIP són els organitzadors del Segon Congrés Mundial per la Pau que tindrà lloc a Barcelona del 15 al 17 d’octubre.

Sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”, participants de 40 països assistiran a aquest esdeveniment amb activitats presencials, conferències i tallers, la majoria dels quals tindran lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

El congrés tindrà un format híbrid i moltes de les activitats també es podran seguir a través d’internet.

El principal objectiu del congrés és dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Al mateix temps es vol afavorir sinergies entre organitzacions i individus, i entre moviments socials interconnectats que lluiten per la justícia global: defensores de la pau i el desarmament, activistes feministes i LGBTQIA +, ecologistes i activistes del clima, antiracistes i indígenes, defensors dels drets humans i sindicalistes.

Més de 30 ponents

Durant els tres dies del congrés hi haurà xerrades i conferències a càrrec de més d’una trentena de ponents. Entre els participants hi ha noms destacats com Noam Chomsky, Vandana Shiva, Jody Williams, Martin Chungong, Wada Masako i Beatrice Fihn. També es faran diferents tallers sobre ‘Economia de pau’, ‘Acords de pau per acabar guerres’, ‘Periodisme noviolent per a la pau’ o Pau, racisme i migracions’.

Us podeu descarregar el programa complet aquí.

L’organitzador principal del congrés és l’IPB, una entitat que té la seva oficina central a Berlín i compta amb oficines a Barcelona i Ginebra.

L’oficina de la capital catalana funciona des de fa quatre anys i des d’aquí és dinamitza la campanya internacional per la reducció de les despeses militars, la Global Campaign on Military Spending (GCOMS), gestionada en col·laboració amb el Centre Delàs.  

L’IPB té una xarxa de 400 membres i el Centre Delàs forma part de la junta directiva. A Catalunya, a més del Centre Delàs, hi ha altres entitats que formen part de l’IPB: Justícia i Pau, Fundipau, Unipau, Escola de Cultura de Pau i Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU.

El primer congrés de pau de la història es va celebrar el 1843 a Londres, després a París el 1889 i a Roma el 1891, moment en què es va crear l’IPB.

El 2016 es van reiniciar aquests congressos mundials amb la idea de posar el desarmament mundial a l’agenda. Aquest primer congrés de la nova etapa es va fer a Berlín i el de Barcelona serà la continuació.

Compartir