L’ICIP ha estrenat dues cançons compostes per 120 víctimes que van sortir de Colòmbia per causa del conflicte armat i la cantautora colombiana resident a Barcelona, Marta Gómez. Es tracta d’una iniciativa innovadora de participació ciutadana afavorida per la Comissió de la Veritat de Colòmbia.

La proposta de les cançons va sorgir del Nido Catalunya, un espai de trobada i coordinació entre organitzacions que donen suport a la tasca de la Comissió. El Nido ha liderat la presa de 120 testimonis a víctimes del conflicte residents a Catalunya (de més de mil entrevistes que s’han realitzat en tot el món).

“És fonamental acompanyar les entrevistes a víctimes amb mesures de suport psicosocial. Per fer-ho, se’ns va ocórrer organitzar aquests tallers. Volíem convertir emocions i experiències en música amb el propòsit d’enfortir la sanació a través d’un exercici artístic”, explica Helga Flamtermesky, una de les entrevistadores del Nido Catalunya.

“L’art és una gran eina per processar fets traumàtics com l’exili i la migració”, comenta l’Ana Isabel Barrera, membre de l’ICIP. “Durant les entrevistes ens vam adonar que les persones no només parlaven del que sentien estant fora de Colòmbia, sinó que també sortien preguntes cap al país”, afegeix.

Dues cançons, dos audiovisuals

A partir d’aquesta constatació van néixer dues cançons que es complementen. La primera d’elles, ‘Surcos de amor’, parla sobre la relació que les víctimes mantenen amb Colòmbia en el seu imaginari.

La segona, ‘Vuelve’, està pensada com una resposta simbòlica de Colòmbia a les víctimes. En aquest cas, el videoclip ha estat creat per Karolina Villarraga, de la productora MicuFilm. La seva aposta ha estat un vídeo d’animació protagonitzat per una óssa d’antifaç i el seu osset.

“Vam escollir l’óssa d’antifaç, un animal emblemàtic de Colòmbia, com a personatge simbòlic i protagonista de la narració, tenint en compte que el conflicte armat també afecta el medi ambient”, explica la responsable del videoclip.

Les cançons estan interpretades per la cantautora colombiana resident a Catalunya, Marta Gómez. L’artista va ser una de les encarregades de liderar uns tallers que recorda d’una manera molt especial:

“Els tallers van ser un regal per a la meva ànima. Al principi suposava que em costaria molt intentar compondre una cançó amb persones que mai havien escrit una, però va acabar sent una experiència màgica”, diu.

“Al final, totes aquelles persones que em deien tímidament a l’inici del taller que no sabrien què dir, van acabar convertint-se en escriptors i escriptores creatives, capaços d’expressar tot el que havien viscut i tot el que havien patit, convertint-ho en poesia”, afegeix.

“Tejiendo canciones”

El realitzador Iván Guarnizo ha registrat el procés creatiu de producció de les cançons en un breu documental titulat ‘Tejiendo canciones’. Sobre aquest procés comenta: “El documental parla d’un procés creatiu col·lectiu. Presenciem com els i les participants es coneixen i, entre tota i totes, van teixint la cançó, fins que la cantautora la grava en un estudi”.

Les dues cançons, el documental i el videoclip es van presentar el dia 17 de setembre en un esdeveniment online.

Compartir