Del 18 al 20 de setembre, una delegació de l’ICIP va viatjar a Mèxic per participar en la segona trobada de la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic, de la qual la institució forma part des del seus inicis. Aquesta plataforma va començar a configurar-se el 2019 arrel del I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona i organitzat per l’ICIP, Serapaz i la Taula per Mèxic. Després de tres anys de treball regular en línia, la Plataforma es va reunir per primer cop de manera presencial a Chiapas l’octubre de 2022.

Aquesta nova trobada va tenir lloc a Casa Xitla, al sud de la Ciutat de Mèxic, i va reunir una quarantena de persones de l’àmbit econòmic, cultural i periodístic, així com representants de les diferents organitzacions que conformen la Plataforma. 

Membres de la Plataforma per la Construcció de Pau a Mèxic durant la trobada a Casa Xitla.

A partir de les aportacions d’experts internacionals com Jenny Pearce, Guillermo Trejo o Alberto Solís, els i les participants a la trobada van aprofundir en la diagnosi de les violències a Mèxic, un país fortament marcat per la presència del crim organitzat i la seva col·lusió amb institucions públiques. En els darrers 15 anys hi han estat assassinades 450.000 persones i s’hi compten més de 111.000 mil desapareguts. S’hi sumen milers de desplaçaments forçats de població i uns nivells d’exclusió social alarmants. 

Davant d’unes estadístiques més pròpies d’un país en guerra que d’una democràcia pacífica, la Plataforma s’erigeix com un espai d’anàlisi, intercanvi d’informació i reflexió de qual emanen propostes de construcció de pau. Alhora, la Plataforma pretén ser també caixa de ressonància de les preocupacions i demandes de les organitzacions que en formen part així com dels col·lectius, moviments i comunitats que aquestes acompanyen en diferents punts de la geografia mexicana, especialment a Chiapas i a Oaxaca.

Aquesta segona trobada de la Plataforma també va servir per definir l’organització interna i per identificar  estratègies i metodologies pròpies de cara a futures accions.

Més enllà de les sessions de treball intern, la Plataforma va convocar el “Conversatorio entre iniciativas ciudadanas de construcción de paz”. Aquest acte va tenir lloc al Centro Universitario Cultural el dilluns 18 de setembre i va aplegar altres articulacions i projectes relacionats amb la pau al país.

Segons el director de l’ICIP Kristian Herbolzheimer, que va assistir a la trobada, “a Mèxic estan sorgint  iniciatives molt interessants que volen revertir les múltiples violències que es viuen al país, el que converteix a Mèxic en un autèntic laboratori per la pau. L’ICIP no només ho veu com un valuós aprenentatge sinó que reafirma el seu compromís per la pau i la seva predisposició a acompanyar i col·laborar amb actors locals”, va comentar.

Diàleg Nacional per la Pau a Puebla

Una d’aquestes iniciatives sorgides per atendre de manera integral el tema de la violència i la inseguretat a Mèxic és el Diàleg Nacional per la Pau, una trobada que es va celebrar a la Universitat Iberoamericana de Puebla del 21 al 23 de setembre.

Una delegació de l’ICIP, acompanyada per membres de la Plataforma per la Construcció de Pau a Mèxic, hi va assistir. Aquest espai convocat per la Conferència de l’Episcopat Mexicà, la Conferència de Superiors Majors de Mèxic, la Dimensió Episcopal per als Laics i la Província Mexicana de la Companyia de Jesús tenia com a objectiu generar un espai de diàleg plural i incloent al voltant de la seguretat i la construcció de pau al país nord-americà.

Després de tres dies de treball, es va presentar l’anomenada Agenda Nacional de Pau.

En total, hi van assistir més de dues mil persones procedents de tot el país, moltes de les quals ja havien participat en diferents fòrums que s’han celebrat durant el darrer any i mig. Aquesta iniciativa va sorgir després de l’assassinat dels dos sacerdots jesuïtes a la Serra Tarahumara de Chihuahua, el juny del 2022. Des de llavors, l’Església a Mèxic ha dut a terme jornades de pregària, conversatoris, fòrums sobre justícia i pau i altres iniciatives que van reunir un total de 18.000 participants als 32 estats del país. Tots aquests esforços van convergir a la trobada de Puebla en la què hi havia representants de tots els sectors socials.

Després de tres dies de treball, es va presentar l’anomenada Agenda Nacional de Pau, un document de més de  30 pàgines que contempla diverses propostes de treball. També es va presentar l’anomenada Xarxa Nacional perla Pau. Es tracta d’una xarxa que busca articular iniciatives locals -o persones- que desitgin emprendre algun tipus de procés de construcció de pau als seus territoris. 

A més, com a resultat de la trobada es van presentar 14 accions per eradicar la violència al país, les quals van ser llegides pel pare Jorge Atilano González Candia, assistent social de la Companyia de Jesús a Mèxic i un dels principals organitzadors de la trobada. Entre les accions concretes de llistat, per exemple, hi ha enfortir els procediments de justícia restaurativa i dignificar i recuperar les policies municipals i comunitàries. Podeu llegir el document final de la trobada i els 14 punts en aquest enllaç.

Més de dues mil persones van participar en el Diàleg Nacional per la Pau.

Compartir