Lederach, J.P; Neufeldt, R & Culbertson, H. Construcció de pau reflexiva. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Líniazero, 2013.

L’objectiu d’aquest manual és millorar l’habilitat dels constructors de pau en desenvolupar la pràctica reflexiva. Això implica millorar la seva capacitat per dissenyar i assolir un canvi transformador, fer-ne el seguiment i millorar-lo al llarg del temps, en contextos de conflicte im­predictible.

Les eines que ofereix el llibre estan pensades per ajudar a centrar-se en di­mensions específiques de la construcció de pau i per proporcionar recur­sos als pràctics que reforcin la seva creativitat per desenvolupar sistemes d’aprenentatge, de seguiment i d’avaluació adequats al context.

El tema principal del manual és aprendre abans, durant i després de la implementació de programes de construcció de pau. El llibre explora les connexions entre l’aprenentatge i la pràctica eficaç de construcció de pau; les consideracions ètiques respecte al monitoratge, l’avaluació i l’aprenentatge; els tipus de canvi que promou la pràctica de la construcció de pau; la planificació per al canvi a llarg termini i la multiplicació de l’impacte (scaling up) de les activitats; i conclou amb un capítol sobre les pràctiques de documentació que poden millorar l’aprenentatge.

Sobre l’autor

John Paul Lederach ha treballat durant més de trenta anys en el terreny de la transformació de conflictes i la construcció de pau a Amèrica Llatina, Àsia, Àfrica, Àsia Central i Nord-amèrica. Fruit d’aquesta experiència ha publicat nombrosos llibres i manuals sobre el tema. És profes­sor de Construcció Internacional de la Pau al Kroc Institute for Internati­onal Peace Studies, Universitat de Notre Dame, i és també un destacat in­vestigador del Center for Justice and Peacebuilding a l’Eastern Mennonite University.