Marta Molina. Del consol a la noviolència. Javier Sicilia, el poeta que va despertar Mèxic. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Líniazero, 2015.

Marta Molina va arribar a Mèxic a mitjans del 2011, quan tot just naixia el Movimiento por la Paz con Justicia y Dignidad, creat pel poeta Javier Sicilia després de l’assassinat del seu jove fill Juan Francisco a mans d’un grup del crim organitzat. Durant dos anys va recórrer milers de quilòmetres per tot Mèxic amb el grup de periodistes que van informar de les històries de les víctimes en les dues caravanes que va organitzar aquest moviment.

Va ser en aquests camins dolorosos on va conèixer Javier Sicilia, un poeta que des de feia anys s’havia identificat amb la filosofia de la resistència civil pacífica de Mahatma Gandhi i Lanza del Vasto, fet que el va ajudar a suportar el dol propi i el de les famílies que, com ell, havien perdut fills, marits, cosins, oncles, pares o amics en aquesta espiral de violència en què el número de morts i desapareguts sobrepassa els 100.000.
L’experiència del Movimiento por la Paz con Justicia y Dignidad ens ajuda a entendre que l’esperança es construeix a poc a poc, des de la resistència civil pacífica i perdent la por.