Molloy, Desmond. Desarme, desmovilización y reinserción. Teoría y práctica. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2020.

Els programes de desarmament, desmobilització i reinserció (DDR) han estat un component essencial de la construcció de pau en el postconflicte. Però a la pràctica aquests programes han generat més preguntes que respostes. Contribueixen realment a l’estabilització del postconflicte i a la reintegració dels excombatents?

Desmond Molloy ha escrit un llibre essencial sobre un dels aspectes més importants del treball per a la pau: convertir rebels i soldats en ciutadans. A partir d’una àmplia experiència personal i de la seva investigació acadèmica, Molloy fa un repàs als èxits i fracassos de les múltiples campanyes de DDR en les quals ha treballat. Tancar la gran bretxa entre la teoria i la pràctica no és fàcil, especialment en el camp del treball per la pau.

L’autor incideix en que aquests programes són, sovint, un assumpte de confiança: si un soldat abaixa l’arma, no és tant fruit del disseny de DDR o d’altres models complexos, sinó perquè té la confiança que les armes ja no seran necessàries en el futur. Els programes DDR només poden fer una contribució modesta però vital en aquesta percepció. Una lectura obligatòria tant per a acadèmics com per a professionals sobre el terreny.

Sobre l’autor

Desmond Molloy és director de programes a la Nippon Foundation a Myanmar, on se centra en el disseny i la gestió dels programes integrats per a la construcció de la pau. Acadèmic especialista en desarmament, desmobilització i reinserció (DDR), el seu treball ha contribuït a l’evolució d’enfocaments innovadors per als excombatents i els membres de grups armats en molts entorns postconflicte.

Va treballar vint anys com a oficial a les Forces de Defensa irlandeses i va participar en diverses missions de l’ONU a la República Democràtica del Congo, Bòsnia i Hercegovina, Ruanda, Etiòpia, Kosovo i Timor Oriental. Va ser cap de la secció DDR de l’ONU a Sierra Leone i a Haití, on va posar a prova nous enfocaments innovadors per a la reducció de la violència comunitària. Posteriorment ha treballat al Delta del Níger i amb el PNUD a Somàlia, Sri Lanka i Nepal.