John Paul Lederach. Els anomenats pacifistes. La noviolència a l’Estat espanyol. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Pagès, 2011. Col·lecció Noviolència i lluita per la pau, 3.

Lederach reconstrueix en aquest llibre pioner (1984) la breu història de la noviolència activa a Espanya amb l’objectiu d’explicar amb exemples pràctics la concepció ètica i la forma de fer política del pacifisme radical. L’obra es basa en el treball empíric i en nombroses entrevistes, dues de les quals -a Gonzalo Arias i a Lluís M. Xirinacs- es publiquen en aquesta edició.

Aquest petit gran llibre ha esdevingut un clàssic que calia reeditar en un moment en què les revoltes pacífiques a Tunísia i Egipte o l’aparició del moviment dels indignats estan despertant l’interès de les noves generacions per conèixer la genealogia d’una manera de lluita que tan de bo es convertís en hegemònica.

Sobre l’autor

John Paul Lederach ha treballat durant més de vint anys en l’àmbit de la transformació de conflictes i de la construcció de la pau. Actualment és professor al Kroc Institute for International Peace Studies, Universitat de Notre Dame, i investigador del Center for Justice and Peacebuilding a l’Eastern Mennonite University. Del mateix autor, l’ICIP ha publicat el títol Transformació de conflictes. Petit manual d’ús.