Infografia Reconeixements Locals

L’ICIP, en col·laboració amb el node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat de Colòmbia, ha iniciat el maig de 2021 les accions de reconeixement a les víctimes del conflicte colombià exiliades a Catalunya per part d’institucions catalanes i de diferents actors socials del país.

El procés de reconeixement  forma part de les tasques de l’ICIP com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa i inclou accions arreu del territori, a través de declaracions institucionals i mocions per part d’ajuntaments i organitzacions socials mitjançant un procés participatiu. El procés parteix dels següents objectius:

  • Visibilitzar arreu del territori català els impactes del conflicte armat colombià i del procés migratori de les persones exiliades;
  • Contribuir a la dignificació de les víctimes que van haver de fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat;
  • Enfortir els vincles afectius, socials i institucionals entre les persones exiliades i les societats d’acollida;
  • Promoure la participació de les víctimes en la tasca d’esclariment de la veritat i no repetició de la Comissió de la Veritat de Colòmbia.

Més de 500.000 persones s’han vist obligades a fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat i s’han assentat en diferents països. La Comissió de la Veritat treballa per a conèixer i explicar la violència, reconèixer les víctimes i promoure la convivència. Una tasca que la Comissió porta a terme a Europa amb l’acompanyament de l’ICIP, a partir del conveni de col·laboració entre les dues institucions, i que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i del node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat.