Interseccionalitat i polítiques locals de seguretat: un diàleg possible. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2024.

Aquest manual recull propostes i casos pràctics per incorporar la perspectiva feminista interseccional a les polítiques locals de seguretat i prevenció. El llibre porta per títol Interseccionalitat i polítiques locals de seguretat: un diàleg possible, i els autors són Gerard Coll-Planas, Marina Garcia-Castillo i Gloria García-Romeral. És el número 30 de la col·leció “Eines de pau, seguretat i justícia” i s’ha publicat en paper i versió PDF en català. 

La interseccionalitat és una proposta del feminisme per tractar de manera integral les desigualtats, tenint en compte diferents variables de raça, gènere, ètnia o classe social. La publicació s’emmarca en el projecte “Incorporació de la perspectiva feminista i interseccional a les polítiques locals de seguretat i prevenció” del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tracta d’una recerca subvencionada per l’ICIP dins de la línia de subvencions per a treballs de recerca en l’àmbit de la pau (R-ICIP).

Segons els autors, el llibre vol ser “un exercici pràctic per entendre com s’aplica la lògica interseccional a cadascuna de les fases de planificació i elaboració de les polítiques públiques”. Amb exemples de casos, entrevistes a agents claus i relats vivencials de la població catalana, els autors identifiquen interrogants i fan propostes per revisar les mesures lligades a la prevenció, protecció i eradicació de les violències.

El document posa el focus en l’àmbit local i s’adreça a persones que treballen en serveis de mediació i convivència, serveis de prevenció i seguretat, cossos de seguretat, serveis d’igualtat i no discriminació, serveis socials, equips de govern i regidories i entitats del tercer sector. El manual també vol incidir en les polítiques sectorials que per la seva tasca complementen, es relacionen o impacten directament en l’àmbit de seguretat, com pot ser el cas de l’urbanisme o la mobilitat.