Christopher Mitchell. La naturaleza de los conflictos intratables. Resolución de conflictos en el s. XXI. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2016.

La naturaleza de los conflictos intratables. Resolución de conflictos en el s. XXI està destinat a ser un referent dels estudis i la pràctica de la resolució i la transformació de conflictes. Aquesta obra culmina una vida de recerca fèrtil i prolífica i mostra fefaentment la maduresa, rellevància i fecunditat del camp de l’anàlisi, resolució i transformació de conflictes en el present i pel futur.

El llibre de Mitchell reprèn, quatre dècades després del seu treball seminal The Structure of International Conflict, els grans temes de la teoria i la pràctica de la resolució de conflictes que ell mateix va ajudar a desenvolupar. Segons el propi autor, hi ha menys possibilitats de que les comunitats els seus líders estableixin relacions positives en el futur, si romanen atrapats en conflictes prolongats i intractables en el present. Tant la transformació de conflictes com la consolidació de la pau depenen, sens dubte, de la resolució prèvia i eficaç d’aquests conflictes.

Partint de la convicció que el conflicte és inevitable i que les causes violentes ni són ni han de ser sempre el final dels conflictes difícils de solucionar, Mitchell demostra que és possible tractar els conflictes intractables.

Sobre l’autor

Christopher Mitchell es va formar en història i relacions internacionals i va iniciar la seva tasca acadèmica al Regne Unit (University College de Londres, London School of Economics, Universitat de Southampton, City University de Londres), fins que, al 1988, es va traslladar als Estats Units, on actualment és professor emèrit a l’Institut per l’Anàlisi i la Resolució de Conflictes (ICAR), a la Universitat George Mason. Ha estat professor visitant a diverses universitats, entre elles la Universitat per la Pau de Nacions Unides, amb seu a Costa Rica.