Mark Kurlansky. Noviolència: història d’una idea perillosa. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Pagès, 2012. Col·lecció Noviolència i lluita per la pau, 5.

“La primera pista, lliçó número u de la història humana sobre el tema de la noviolència, és que no hi ha cap terme per designar-la”. El llibre de Mark Kurlasnky ens mostra, però, que sempre hi ha hagut persones que l’han practicat. Han estat poques i sovint perseguides per tal com els estats les han considerades perilloses. La noviolència és una de les poques idees revolucionàries de debò, una idea que aspira a canviar del tot la naturalesa de la societat, una amenaça per a l’ordre establert. Kurlansky fa un repàs audaç, concís i original de la noviolència en la història humana oferint, al final del llibre, vint-i-cinc lliçons sobre la naturalesa, el significat, les implicacions i el potencial de la noviolència.

El prefaci d’aquesta edició ha estat escrit per Sa Santedat el Dalai Lama.

Sobre l’autor

Després de graduar-se en arts i refusar servir a l’exèrcit dels Estats Units, Mark Kurlansky va realitzar tota mena de feines: autor teatral, estibador del port, xef de pastisseria, etc. Entre els anys 1976 i 1991 va ser corresponsal a l’estranger per a diversos diaris, entre ells The International Herald Tribune. En els seus nombrosos articles, cursos i conferències ha tractat temes com la història de l’alimentació, l’escriptura, el medi ambient i la noviolència. L’any 2007 va ser guardonat amb el Dayton Literary Peace Prize for Nonviolence per aquest llibre.