Brandsma, Bart. Polarització. Una mirada a la dinàmica del pensament “nosaltres contra ells”. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Líniazero, 2020.

Quines són les dinàmiques de polarització? Podem obtenir informació sobre el funcionament i els patrons fixos relacionats amb el pensament en blanc i negre? Quins rols juguem? I quines oportunitats tenim per intervenir? El llibre Polarització. Una mirada de la dinàmica del pensament “nosaltres contra ells” ens ensenya com crear una estratègia de despolarització, mitjançant per exemple el que l’autor anomena “discurs mediador” i “comportament mediador”, i com el fenòmen de la polarització es relaciona amb el conflicte. L’autor constata que polarització i conflicte són fenòmens inseparables.

El llibre ens ofereix una àmplia visió sobre les possibilitats i limitacions de l’ús del diàleg, i quatre punts de referència necessaris per combatre la polarització. És un text pràctic, que permet al lector capgirar idees sobre la polarització, i que ofereix als professionals respostes estratègiques i eines per a gestionar-la.

Sobre l’autor

Bart Brandsma (1967) és un filòsof holandès, formador i consultor internacional. Després d’estudiar filosofia social i política, va treballar com a periodista i documentalista. El seu llibre Truth and Truthfulness: the Difference between Muslim and non-Muslim thought va ser nominat al prestigiós premi Sòcrates, destinat a llibres de filosofia accessibles a un públic general.

En la seva pràctica de consultoria presenta cursos de formació a escala internacional per a professionals que han de batallar contra la polarització en la seva feina. Als seus cursos i tallers sobre polarització hi han assistit policies, alcaldes, fiscals, professors, treballadors socials, tècnics de joves, periodistes, sacerdots, experts en radicalització i persones de moltes altres professions.