Russell, Henry. Que regni la llibertat. Paraules de Nelson Mandela. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle, 2018. Col·lecció Clàssics de la pau i de la noviolència, 15.

L’11 de febrer de 1990, Nelson Mandela va ser alliberat després de 27 llargs i duríssims anys de presó. Quatre anys després es va convertir en president en les primeres eleccions realment democràtiques a Sud-Àfrica. És un referent universalment venerat en la lluita per la llibertat, la concòrdia i la igualtat. La seva peripècia i la seva fama sovint oculten l’home que bategava darrere el mite. Aquest llibre revela l’autèntica naturalesa d’aquest home a través de les seves paraules.

Una extraordinària capacitat oratòria i unes conviccions inamovibles van ser les eines decisives en la seva lluita contra l’apartheid i en la creació d’un projecte nacional inclusiu per a tots els sud-africans, blancs i negres. Mandela tenia una àmplia formació i va construir arguments lògics i sòlids per combatre un règim absurd i unes lleis opressives. S’hi va enfrontar, insubornable i íntegre, enarborant les banderes de la igualtat i la democràcia. Aquesta és l’essència de la seva popularitat universal i duradora.

[Compromís, fermesa i generositat.] “Aquests tres conceptes i el lligam estret entre ells, són, ens sembla, el veritable i valuós llegat de Nelson Mandela” (de la introducció d’Eduard Gargallo).

Traducció d’Anna Turró Armengol

Sobre l’autor

Henry Russell és autor d’una vintena de llibres, incloent The Politics of Hope: The Words of Barack Obama. Ha publicat en nombrosos diaris i revistes, incloent Cosmopolitan, The New Statesman i The Literary Review. Nelson Mandela (1918-2013). Activista contra l’apartheid a Sud-àfrica, va passar vint-i-set anys a la presó i va esdevenir un símbol universal a favor de la igualtat racial. Va rebre el premi Nobel de la Pau el 1993, amb el president Frederik de Klerk. Va ser el primer president escollit en eleccions no racials de Sud-àfrica (1994) i sempre va impulsar la reconciliació nacional.