Holloway, Richard. Sobre el perdó. Com podem perdonar l’imperdonable?. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Líniazero, 2020.

Quins mecanismes condueixen al perdó, d’on sorgeix, què el motiva? Richard Holloway reflexiona des d’una perspectiva personal i política sobre la complexitat del perdó i aborda el gran repte de com respondre i perdonar allò que considerem imperdonable. Posa de manifest que la necessitat de perdonar esdevé més gran que mai quan som capaços d’alliberar-nos dels vincles del passat. A través del seu argumentari, el llibre recorre la visió del perdó d’un gran nombre de figures rellevants de la filosofia i del pensament, des d’Steiner, Nietzsche, Derrida, Arendt o Mandela, així com també amb nombroses citacions de fonts bíbliques i obres poètiques.

Holloway ens parla del perdó en un sentit incondicional. Si les complexitats històriques sovint impossibiliten perdonar accions i persones concretes, ens queda el dilema d’insistir en una justícia correctiva o, més radicalment, de perdonar incondicionalment. No es tracta d’oblidar l’imperdonable sinó de trobar noves formes perquè no es perpetuï la represàlia.

Traducció de Víctor Obiols Llandrich.

Sobre l’autor

Richard Holloway (1933) és escriptor, comunicador i l’autor de més d’una vintena de llibres en què reflexiona serenament sobre ètica, religió o la mort. Va ser bisbe d’Edimburg durant catorze anys i cap de l’Església episcopal escocesa fins a la seva dimissió. De llavors ençà, ha esdevingut una figura molt influent en qüestions relacionades amb les creences religioses en el món modern. Ha escrit per a nombrosos diaris britànics com The Times, The Guardian, The Observer, The Herald i The Scotsman. També ha presentat diversos programes de ràdio i televisió de la BBC.