Stellan Vinthagen. Una teoria de l’acció noviolenta. Com funciona la resisència civil. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Pagès, 2019. Col·lecció Noviolència i lluita per la pau, 12.

En aquest llibre, Stellan Vinthagen proporciona el primer gran intent sistemàtic de desenvolupar una teoria de l’acció noviolenta des que Gene Sharp va publicar, l’any 1973, els tres volums de The Politics of Nonviolent Action. L’autor basa la seva teoria sobre l’acció noviolenta en un gran nombre d’exemples de moviments socials històrics i contemporanis de diverses parts del món, com el moviment dels drets civils a Amèrica, els manifestants anti-apartheid a Sud-àfrica i Gandhi i els seus seguidors a l’Índia.

De manera innovadora i penetrant, Vinthagen defensa un repertori de noviolència que combina resistència i construcció, que consisteix en la facilitació del diàleg, la regulació normativa, la ruptura de poder i la llei utòpica. El llibre és una contribució essencial per a la formació de qualsevol persona implicada en accions noviolentes.

Sobre l’autor

Stellan Vinthagen deté la càtedra inaugural en l’estudi de l’acció directa noviolenta i resistència civil i és professor de sociologia a la Universitat de Massachusetts, Amherst. És també membre del consell de la Internacional de Resistents a la Guerra, assessor acadèmic de l’International Center on Nonviolent Confl ict (ICNC), cofundador de la Resistance Studies Network i director del Journal of Resistance Studies. Des del 1980 ha estat educador, organitzador i activista i ha participat en més de trenta accions de desobediència civil noviolentes, per les quals ha passat en total més d’un any a la presó.