L’ICIP ha organitzat el mes de juny dos actes per presentar el nou monogràfic de la revista Per la Pau, titulat “La cultura del càstig: una mirada crítica“, i debatre sobre alternatives al model puntivista imperant, des de la seguretat

El primer acte va ser presencial i va tenir lloc el el 12 de juny al Hub Social Barcelona. El debat va ser moderat per la periodista del diari Crític Laia Soldevila i va comptar amb la participació de tres autors de la revista: la filòsofa Clara Serra (Universitat de Barcelona), la criminòloga Paz Francés (Universitat Pública de Navarra) i el politòleg i criminòleg Albert Sales (Institut Metròpoli).

En la sessió es van posar a debat els riscos populisme punitiu, el qual es basa en la instrumentalització de les víctimes i l’enduriment de les penes i el control policial, es va analitzar el rol que juguen els mitjans de comunicació en el foment del model punitivista i es va debatre sobre les estratègies feministes davant de la cultura del càstig, entre d’altres.

Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç:

El segon acte de presentació va ser un webinar, en aquest cas adreçat al públic llatinoamericà. Per això va comptar amb la participació de dues autores d’Argetina i Mèxic respectivament: Claudia Cesaroni (Centro de Estudios en Política Criminal y DDHH) i Paola Zavala (Universitat Autònoma de México). La sessió va ser moderada per Sandra Martínez, coordinadora del monogràfic i autora de l’article marc de la revista “La interdependència entre la pau, la seguretat i la justícia“.

Podeu recuperar el webinar en aquest enllaç:

El monogràfic “La cultura del càstig: una mirada crítica” reflexiona sobre la interrelació entre els conceptes de pau, seguretat i justícia, i exposa els elements claus en la dicotomia punitivisme-antipunitivisme. Ho fa a través de vuit articles centrals i una entrevista amb el criminòleg Howard Zehr, referent del concepte modern de la justícia restaurativa.

La revista Per la Pau va néixer el 2011 i es publica de manera simultània en català, castellà i anglès. A partir d’articles, conferències i debats, la revista Per la Pau vol oferir una mirada àmplia i polièdrica dels temes que afecten la construcció de pau. L’objectiu és contribuir al debat públic i aportar continguts, diagnosis i propostes.

Durant la seva trajectòria, la revista ha publicat monogràfics sobre diàleg en societats polaritzades, drogues i violències a l’Amèrica Llatina, les persones desaparegudes o la necessitat de reorientar la seguretat des del feminisme.

Podeu accedir a la revista en aquest enllaç.