El cicle de debats Pulsions de Llatinoamèrica, organitzat per l’ICIP i Casa Amèrica Catalunya, ha tingut per objectiu aprofundir en les arrels i dinàmiques del malestar i les protestes socials desencadenades a la regió llatinoamericana. El cicle es va inaugurar el 5 de març de 2020, de manera presencial, però va quedar interromput a causa de les mesures de confinament de població. El mes de juny de 2020, el cicle s’ha reprès en format virtual a través del canal de l’ICIP a YouTube. 

Aquestes són les sessions que han conformat el cicle (podeu recuperar els debats íntegres de les quatre sessions celebrades en línia en els següents enllaços):

“De l’erosió democràtica a l’explosió de les revoltes socials”

L’Amèrica Llatina viu un brot generalitzat de protestes socials massives contra unes institucions i uns partits que no han aconseguit millorar les condicions de vida. Nous impulsos reivindicatius posen en joc els sistemes actuals i obren perspectives arriscades i a la vegada esperançadores. Debat celebrat el 5 de març de 2020 amb l’investigador Carlos Manamud (Real Instituto Elcano) i la sociòloga Erika M. Rodríguez Pinzón (Universitat Autònoma de Madrid).

“Crisi econòmica i polarització social”

El sistema econòmic neoliberal ha eixamplat les desigualtats i ha abocat a una part important de la població a unes condicions de vida precàries. Sense expectatives de millora, creix la frustració i augmenta l’esquerda social. És possible capgirar aquesta situació? Debat celebrat el 8 de juny de 2020 amb el professor Héctor Casanueva Ojeda (IELAT) i la investigadora María Mercedes García Montero (Universitat de Salamanca).

“Una regió amenaçada per l’espoliació de la naturalesa”

Llatinoamèrica és una de les regions del planeta amb major concentració de biodiversitat. Un espai que hauria de ser patrimoni de la humanitat està al servei de la cultura consumista i d’un progrés econòmic focalitzat en el creixement. Les persones i comunitats que s’hi oposen s’enfronten a tot tipus d’atacs. La resta del planeta també protesta. Debat celebrat el 15 de juny amb els professors Judith Muñoz Saavedra (UB) i Andrés Barreda (UNAM).

“La religió al poder”

Aquesta sessió aborda com en els darrers temps la religió ha anat guanyant protagonisme dins la política, i fins i tot en països com Brasil o Guatemala, la Bíblia ha esdevingut per als mandataris actuals un referent tan important com la Constitució. Davant la recerca d’una fe perduda en un món millor, quin paper hi juguen les religions? Debat celebrat el 22 de juny amb el professor Daniel Rodríguez Suárez (Universitat de Girona) i la filòsofa i teòloga feminista Ivone Gebara

“Contra les violències, cultura transformadora”

Llatinoamèrica s’està consolidant com la regió més insegura i amb més homicidis del món. Davant les múltiples cares de la violència, la creativitat, l’expressió crítica i la capacitat de resiliència i resistència d’aquestes societats ha estat excepcional. Són sense dubte un factor clau en la seva lluita continua per aconseguir la pau. Debat celebrat el 29 de juny de 2020 amb Sabine Kurtenbach (Instituto de Estudios Latinoamericanos del GIGA), el raper i fundador d’Agroarte El Aka, i l’escriptor i periodista Santiago Gamboa