Del 5 al 7 d’octubre tindrà lloc a Barcelona la primera edició de l’Artèria Hip-Hop, una trobada internacional de persones i col·lectius implicats en projectes de cultura de pau i educació transformadora a través de les diferents expressions artístiques del hip-hop.

En total, hi assistiran una trentena de participants i col·lectius de Catalunya, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Hondures, Mèxic, Panamà, Perú, el Salvador i Xile. A més, hi haurà tallers, ponències, debats i concerts oberts al públic. Es tracta d’una iniciativa liderada per l’ICIP, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de la Joventut i que compta amb el suport de les entitats Versembrant, Heal Hop i Erol Urbà.

Un espai per intercanviar experiències

Un dels objectius d’aquesta trobada és generar un espai d’intercanvi d’experiències –locals i internacionals– d’educació transformadora a través del hip-hop. Al mateix temps, es vol fer un recull de bones idees per millorar les pràctiques educatives dels participants i del públic, a més d’evidenciar la cultura hip-hop com una eina educativa i transformadora vàlida per afrontar els reptes de l’educació i promoure valors i pràctiques associats a la cultura de pau.

Segons un dels responsables de la trobada, Lucas Vico Levico d’Erol Urbà, des de fa molts anys, diferents col·lectius arreu del món han treballat paral·lelament i de manera independent utilitzant l’univers del hip-hop com a eina i mitjà d’educació i transformació. “Amb l’Artèria volem celebrar i compartir els nostres processos per aprendre els uns dels altres, construir noves propostes i teixir una xarxa que ens permeti afrontar col·lectivament els reptes que ens presenta el futur”, apunta.  

Les activitats començaran el dijous 5 d’octubre amb una presentació del projecte a la Lleialtat Santsenca, al barri de Sants, una de les seus de l’esdeveniment. En aquest acte hi intervindran representants de les tres institucions impulsores, així com de les tres entitats implicades en l’organització. A més a més d’oferir un intercanvi entre els col·lectius participants en el projecte, la jornada estarà oberta a públic extern, especialment de l’àmbit cultural, educatiu, de treball social, justícia global i dinamització comunitària. Entre altres qüestions, es parlarà de noves metodologies educatives o de l’ús de l’art contra la violència estructural. L’activitat serà d’accés lliure, prèvia inscripció.

Durant la segona jornada, el divendres 6 d’octubre, al matí hi haurà més ponències i, a la tarda, un espai de debat intern i d’intercanvi d’experiències entre els diferents col·lectius convidats. Es parlarà de temes com ara la construcció de la identitat mitjançant l’art, l’empoderament de les dones a través del hip-hop, o processos de reconstrucció social i comunitària.

Finalment, el dissabte 7 d’octubre es faran més actes oberts al públic general. Al matí, en col·laboració amb el Festival Esperanzah! es faran tallers de rap i de graffiti al Parc Nou del Prat de Llobregat. I a la tarda, al Casal Pou de la Figuera, a Ciutat Vella, es faran primer més tallers dinamitzats pels convidats internacionals de 16 a 23h; i després, al vespre, es farà la cloenda de la trobada amb una festa “Block Party” amb espais i tallers de breakdance, DJ’s i graffiti. La sessió es tancarà amb intervencions en directe dels mateixos artistes convidats a l’Artèria Hip-Hop i artistes convidats pel festival Perifèria Beat. Entre d’altres hi participaran artistes com ara La Niña Mai i C.H.A, sessions de Nassim Oufighou, dos open mics perquè qualsevol MC s’animi a rimar i dues sessions dels DJ’s Perifèria Crew, Dj Mamtik i Dj Xa-beat.

Compartir