El Premi ICIP 2017 reconeix l’economista i activista Arcadi Oliveres “pel seu compromís i incansable dedicació amb la promoció de pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’un punt de vista universal“.

Vinculat des de jove al moviment escolta, al moviment cristià Pax Christi i a l’institut Victor Seix de Polemologia, Oliveres va rebre les primeres influències del pensament pacifista per part de Frederic Roda i Joan Botam. En l’època de la dictadura franquista, el seu compromís amb la democràcia el va portar a integrar-se a l’Assemblea de Catalunya. Més tard, l’any 1982, s’uneix a Justícia i Pau, entitat que acabarà presidint i des de la qual impulsa la primera campanya del 0,7% d’ajut al desenvolupament dels països del Tercer Món. Al llarg de la seva trajectòria, el seu decidit activisme l’ha portat a participar en les campanyes del moviment anti OTAN, contra el comerç d’armes, per l’objecció de consciència al servei militar obligatori i l’objecció fiscal, contra el deute extern dels països empobrits i contra les guerres. En la seva vessant dedicada a la justícia global, també ha estat un ferm defensor de la regularització d’immigrants, ha estat vinculat al moviment antiglobalitzador i a les protestes del 15M a Catalunya.

La cerimònia de lliurament del guardó va tenir lloc el dimarts 17 d’abril de 2018 a l’auditori del Parlament de Catalunya. L’acte va ser presidit pel vicepresident del Parlament, Josep Costa, i va comptar amb les intervencions del president de l’ICIP, Xavier Masllorens, el periodista David Fernàndez, qui va glossar la figura d’Arcadi Oliveres, i el mateix guardonat. 

Vídeo sobre la trajectòria d’Arcadi Oliveres, Premi ICIP 2017

Compartir