Conflicte al Pròxim Orient

Durant la festa jueva de Simchat Torah, el dissabte 7 d’octubre de 2023, una ofensiva del grup islamista palestí Hamas va atacar Israel per sorpresa. Milers de coets llançats des de Gaza van superar les barreres de seguretat de la Franja, i militants extremistes es van infiltrar en territori israelià. A banda d’atacar les forces de seguretat d’Israel, van assassinar i segrestar centenars de civils. 

Com a resposta, l’estat d’Israel va posar en marxa l’operatiu “Espasa de ferro” contra Hamas. De seguida, Israel va mobilitzar a més de 300.000 reservistes i va començar a bombardejat Gaza de forma indiscriminada, atacant infraestructura civil (mesquites, escoles, seus de la ONU, i centenars de residències). A data del 30 d’octubre, el Ministeri de Salut de Gaza calculava que més de 8.000 palestins, la majoria dones i menors, havien mort. 

 

 

La magnitud de la tragèdia no té precedents. Davant d’aquesta situació, l’opinió pública internacional tendeix a polaritzar-se en suport d’Israel o de Palestina, ignorant les responsabilitats (diferencials) dels múltiples actors en el que clarament és el conflicte més complex del món.

L’ICIP ofereix en aquest espai una sèrie d’articles i posicionaments que analitzen la situació des d’una perspectiva de pau.

Càpsules de Pau

L’activista palestina Manal Tamini i l’activista israeliana Ivonne Mansbach reflexionen sobre què és per a elles la pau, en el context de l’ocupació de Palestina per part d’Israel, en aquestes ‘Càpsules de pau’. Reflexions enregistrades el 2019 i el 2015 respectivament, però molt vàlides en el context actual del 2023.

Última actualització: 14/11/2023