El mandat de la Comissió per l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia ha culminat aquest mes de juny després de més tres anys de feina amb la presentació de l’informe final.

El dimarts 12 de juliol, a les 6 de la tarda, el Parlament de Catalunya va acollir la presentació de l’informe final de la Comissió de la Veritat de Colòmbia, en un acte organitzat per l’ICIP -com a Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa-, el Nido Catalunya de suport a la Comissió, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Amb el títol “Hay futuro si hay verdad” – lema de la Comissió- , l’acte va ser presidit per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i va comptar amb la intervenció inicial del director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer. També van participar Marta Liliana Ramírez, víctima del conflicte colombià resident a Catalunya, i Helga Flamtermesky, entrevistadora en el procés de presa de testimonis per part de la Comissió.

La presentació de l’informe final de la Comissió va anar a càrrec dels comissionats Carlos Beristain i Alejandro Valencia, que van compartir les principals conclusions i recomanacions del treball, amb una atenció especial al capítol de l’exili. En el seu informe final, la Comissió ha recopilat prop de 30.000 testimonis de víctimes del conflicte, 2.000 de les quals residents a l’exili. D’aquestes, un centenar són testimonis de Catalunya.

L’acte institucional al Parlament va ser un reconeixement a totes aquelles víctimes que, amb el seu testimoni i amb el seu compromís, han fet possible l’informe, així com a totes aquelles persones i entitats que durant anys han treballat incansablement per la pau a Colòmbia.

Durant la sessió es va projectar el documental Para volverte a ver, produït per l’ICIP i Mandorla Films, que narra la contribució de la diàspora colombiana a Europa en el procés de treball de la Comissió.

L’acte es va obrir amb una actuació musical de la cantautora Marta Gómez i es va tancar amb el trio Ensamble Ocasa.

Compartir