L’ICIP, en el marc del treball com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa, organitza dos nous tallers per al reconeixement de les víctimes del conflicte colombià exiliades a Catalunya.

Els tallers tindran lloc els dissabtes 23 d’octubre i 13 de novembre a la seu dels Amics UNESCO Barcelona i seran un espai per a conèixer el sistema integral de veritat, justícia, reparació i no repetició per les persones colombianes residents a Catalunya, i enfortir els espais de participació per a víctimes a l’exterior.

«Busquen generar i enfortir espais de participació, diàleg i escolta entre la població exiliada i diàspora colombiana, organitzacions socials i governs locals que contribueixin a accions de reconeixement a les víctimes del conflicte armat colombià», explica Ana Isabel Osorio, tècnica de l’àrea de Memòria, convivència i reconciliació de l’ICIP.

Les activitats compten amb el suport del Node Catalunya de suport a la Comissió i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Lleida, primera ciutat en reconèixer l’exili colombià

El procés de reconeixement a víctimes del conflicte colombià a l’exili que porta a terme l’ICIP inclou accions arreu del territori, a través de declaracions institucionals i mocions per part d’ajuntaments i organitzacions socials mitjançant un procés participatiu.

La primera ciutat en aprovar una declaració de reconeixement de l’exili colombià ha estat Lleida, amb una moció aprovada el passat 30 de juliol pel ple municipal.

El procés de reconeixement busca visibilitzar arreu del territori català els impactes del conflicte armat colombià i del procés migratori de les persones exiliades; contribuir a la dignificació de les víctimes que van haver de fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat; enfortir els vincles afectius, socials i institucionals entre les persones exiliades i les societats d’acollida i promoure la participació de les víctimes en la tasca d’esclariment de la veritat i no repetició de la Comissió de la Veritat de Colòmbia.

Més de 500.000 persones s’han vist obligades a fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat i s’han assentat en diferents països. La Comissió de la Veritat treballa per a conèixer i explicar la violència, reconèixer les víctimes i promoure la convivència.

Compartir