La regió fronterera de Chiapas, a Mèxic, ha registrat un augment dramàtic de la violència des del 2021 fins al punt que la població viu en condicions similars a les d’un conflicte armat. Desenes de grups armats es disputen el control del territori, controlen les carreteres, els negocis, els processos polítics i les institucions. El silenci entre la població s’imposa, malgrat que les violacions dels drets humans són constants. 

Per analitzar les causes de la violència, la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic – de la qual l’ICIP n’és part- organitza el webinar “Esclat de violència Chiapas: Què està passant a la zona fronterera?” el proper dimarts 9 d’abril a les 6 de la tarda.

La sessió coincideix amb la recent publicació de l’informe “Asedio a la vida cotidiana, terror para el control del territorio y graves violaciones a los derechos humanos” realitzat per diverses organitzacions locals de la societat civil (Colectivo de Monitoreo – Frontera Sur, Mesa de Coordinación Transfronteriza Migraciones y Género Guatemala – México (MTMG) y la Red Nacional de Organismos Civiles de Derechos Humanos “Todos los Derechos para Todos, Todas y Todes”- Red TDT).

El webinar comptarà amb les intervencions de Carlos Ogaz i Chloé Stevenson, del Grup de Treball de la regió fronterera; Guillermo Trejo, del Laboratori de Violència i Justícia Transicional de la Universitat de Notre Dame; i Daniel Villafuerte, del Centre d’Estudis Superiors de Mèxic i Centreamèrica. Moderarà la sessió Teresa Baratta, de SweFor.

Compartir