El Premi ICIP 2015 reconeix el pare caputxí Joan Botam per ser “impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme, un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor del diàleg interreligiós i de la religió com a font de pau“. 

Joan Botam (Les Borges Blanques, 1926) és doctor en teologia i fundador de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i del Centre Ecumènic de Catalunya, del qual n’és actualment president. La seva trajectòria vinculada al moviment pacifista s’inicia l’any 1955, quan assumeix el càrrec de consiliari religiós del moviment confessional Pax Christi. L’any 1963 és elegit provincial dels caputxins de Sarrià i, des d’aquesta posició, Botam juga un paper clau en els fets de la ‘Caputxinada’, la tancada d’estudiants, intel·lectuals i artistes al Convent dels Caputxins, l’any 1966. La seva intervenció com a provincial va ser determinant per a impedir la detenció dels manifestants. Més recentment, Joan Botam ha representat Barcelona a la Cimera del Mil·lenni de líders religiosos i espirituals de les Nacions Unides (2000) i ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi (2010), per la seva contribució al diàleg interreligiós, la promoció de la pau, la convivència i l’entesa entre cultures.

La cerimònia de lliurament del premi va tenir lloc el 12 d’abril de 2016 al Parlament de Catalunya. L’acte, presidit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va comptar amb nombrosos representants de diferents tradicions religioses i espirituals de Catalunya.

V´ídeo de la cerimònia de lliurament del Premi ICIP 2015 al Parlament de Catalunya

Compartir