Del 18 al 20 de setembre, la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic, de la qual l’ICIP forma part, celebra la seva segona trobada presencial a la Ciutat de Mèxic. Aquesta plataforma es va començar a configurar el 2019 després del I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona i organitzat per l’ICIP, Serapaz i Taula per Mèxic i va celebrar la seva primera trobada presencial a Chiapas l’octubre de l’any passat.

Aquesta nova trobada té lloc a Casa Xitla, al sud de la Ciutat de Mèxic, i reuneix més de trenta persones que pertanyen a les diferents organitzacions que formen part de la plataforma, inclosa una representació de l’ICIP. L’objectiu d’aquesta sessió de treball intern és modular una visió comuna davant dels diferents desafiaments a la pau als què s’enfronta Mèxic i dotar-ne la Plataforma d’estratègies i metodologies pròpies.

La trobada compta amb la participació d’experts internacionals com ara el defensor dels drets humans, exdirector i membre de Serapaz, Alberto Solis Castro; la professora al Latin American and Caribbean Centre (London School of Economics), Jenny Pearce; i el professor de Ciència Política i director del Laboratori de Violència i Justícia Transicional a la Universitat de Notre Dame, Guillermo Trejo.

A més, la Plataforma ha organitzat una trobada entre iniciatives ciutadanes de construcció de pau el dilluns 18 a la tarda al barri de Coyoacán.

Un cop finalitzada la trobada de la plataforma, una delegació de la mateixa assistirà al Diàleg Nacional per la Pau que es durà a terme del 21 al 23 de setembre a la Universitat Iberoamericana Puebla. Aquest espai convocat per la Conferència de l’Episcopat Mexicà, la Conferència de Superiors Majors de Mèxic, la Dimensió Episcopal per als Laics i la Província Mexicana de la Companyia de Jesús té com a objectiu generar un espai de diàleg plural i incloent al voltant de la seguretat i la construcció de pau al país nord-americà.

Segons l’Índex de Pau Global publicat per l’Institut per l’Economia i la Pau aquest any, Mèxic ocupa el lloc número 137 en inseguretat de 163 països avaluats. D’acord amb aquest informe, el país es troba entre les nacions amb les taxes d’homicidi més altes i té les vuit ciutats més violentes del món.

Un espai de diàleg i sinergia

La Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic és un espai de diàleg i sinergia del qual formen part persones i organitzacions vinculades a la Xarxa Global per a la Prevenció dels Conflictes Armats (GPPAC per les sigles en anglès), al Servei Civil per a la Pau de Pa per al Món i el I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic.

L’espai de diàleg i reflexió es va constituir formalment l’octubre de l’any passat en un acte a San Cristóbal de las Casas amb participació d’organitzacions com Aluna, CCC Mèxic, Consorci Oaxaca, Coreco AC, Energia i Estratègia, Centre de Drets Humans Fra Bartolomé de Casas, Serpaj Mèxic, Sipaz, SweFOR, Taula per Mèxic i la Iniciativa Whitaker per a la Pau i el Desenvolupament.

També formen part de la plataforma activistes, periodistes, artistes i acadèmiques compromeses amb la transformació de la violència mitjançant un enfocament de construcció de pau a Mèxic.

Compartir