El jurat de la tercera edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, corresponent a l’any 2018, després de valorar la totalitat d’obres presentades ha fet públic el veredicte del certamen, que té com a objectiu fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau. En aquesta tercera edició, les obres premiades aborden temes d’estricta actualitat, com són la crisi dels refugiats, la reivindicació del feminisme i la denúncia de la violència contra les dones. Alhora, destaquen els missatges que reivindiquen el respecte, la igualtat d’oportunitats, la inclusió social i la no discriminació per raó de raça o orientació sexual.

En la Modalitat 1, adreçada a estudiants de secundària, batxillerat i formació professional de Catalunya, els clips guanyadors han estat:

“Salgamos de esta celda”, videoclip creat per les alumnes de l’INS Manuel Vázquez Montalbán “Las fugitives del silencio”, de Sant Adrià del Besòs (Barcelonès), guanyador d’una gravació en un estudi professional. L’obra llança un missatge de solidaritat amb les persones refugiades, especialment les dones.

Dices que sientes pena por la gente refugiada,
pero luego por la calle les miras con mala cara.
(…)Todo esto siendo mujer, todavía es más complicado
Viajando por su futuro, con hijos o embarazadas
sin ninguna protección, con riesgos de ser abusadas.

“¡Basta!”, videoclip creat per alumnes de l’INS Vilanova del Vallès (Vallès Oriental), guanyador d’un taller de hip-hop. Es tracta d’una obra de denúncia del maltractament contra les dones, que fa seu el lema “No és No”.

Si las mujeres dicen no es no
¡no, no no! ¡Respétalo!

“Tots som iguals”, videoclip creat per joves del Centre d’Educació Especial L’Àngel, d’Amposta (Montsià), guardonat amb una menció especial. En aquest cas, l’obra reivindica la inclusió social, la igualtat d’oportunitats i el respecte de les persones amb necessitats especials.

Només hi ha una raça, la raça humana
Tots som germans, tot i no ser de sang
L’única discapacitat és no adornar-se que tots som iguals.

En la Modalitat 2, adreçada a joves d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya, els guanyadors han estat:

“Infame, caprichosa y estúpida”, videoclip creat per joves del projecte Vitamina, de la Fundació Carta de la Pau, guanyador d’una gravació en un estudi professional. El clip tracta també la solidaritat amb les persones refugiades que fugen de conflictes bèl·lics i reivindica la lliure circulació de les persones.

Nadie escogió lugar de nacimiento,
Yo tengo la suerte de no estar hambriento
(…) Cerrar las fronteras es un acto que nos daña,
nos hacemos prisioneros de una línea imaginaria.

“Diversitats”, videoclip creat per joves de l’Espai Jove Torre Bassas de Rubí (Vallès Occidental), guanyador d’un taller de hip-hop, que vol denunciar els prejudicis i les discriminacions, posant un èmfasi especial també a la violència de gènere.

Respeto tu sexualidad y tu forma de pensar
abre tu mente porque es necesario para avanzar
(…) Juzgas a las personas sin necesidad
sin saber lo que piensan ni su forma de actuar.

“Reflejos”, videoclip creat per un grup de joves de formació en alternança de Càritas-Girona, guardonat amb una menció especial. En aquest cas, l’obra és un crit contra el racisme que denuncia en primera persona les discriminacions que pateixen els joves.

Queremos estudiar, queremos avanzar,
en cualquier sitio, no nos dejan entrar
Andamos por la calle pero nos miran mal
porque piensan, sin mirar, que somos fatal.

El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, que ha arribat ja a la tercera edició, té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau. El certamen compta amb el suport del Departament d’Educació i de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. En aquesta tercera edició s’hi han presentat un total setze videoclips.

Videoclip enregistrat en un estudi professional com a primer premi en la Modalitat 1

Compartir