La resolució dels Premis ICIP Alfons Banda 2020, dins dels Premis de Recerca Jove (PRJ), ha reconegut els treballs d’investigació “Tornen les serps però muden les pells” de Joan Subirachs Garcia, exalumne de l’Escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat i “Les oblidades del conflicte oblidat”, de Maria Bouabdellah Shaim, exalumna de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles.

En el primer cas, “Tornen les serps però muden les pells” analitza el creixement que han experimentat els partits d’extrema dreta els darrers anys a nivell mundial, i en fa una comparació amb l’auge del feixisme el segle XX. El treball identifica com a causes d’aquest creixement la cobertura dels mitjans de comunicació, l’antiglobalització cultural, l’hegemonia del sistema capitalista o la pèrdua dels valors humans i culturals, basats en la igualtat i la justícia. A l’estat espanyol s’hi afegeix la reacció a l’amenaça independentista, la falta de cultura democràtica i la pèrdua de la memòria històrica.

En el segon cas, “Les oblidades del conflicte oblidat” és un treball de recerca que parteix de l’objectiu de conèixer les lluites i resistències de les dones saharuis, tot estudiant la història del Sàhara Occidental. L’autora analitza el moviment de lluita a través d’històries personals, a partir d’entrevistes realitzades sobre el terreny.

Els treballs guardonats tenen una dotació econòmica de 850 euros cadascun.

Premi ICIP Alfons Banda

El Premi ICIP Alfons Banda té per objectiu reconèixer els millors treballs de l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius que promoguin la cultura de pau i la gestió noviolenta dels conflictes.

El guardó s’emmarca en els Premis de Recerca Jove convocats per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb un objectiu marc de fomentar l’esperit científic del jovent. En l’edició 2020 el jurat ha distingit un total de 78 treballs i 11 centres de secundària, amb un import global de 66.300 euros.

Compartir