La I Jornada de la Pau del Parlament de Catalunya, coorganitzada aquest dilluns 30 de gener per l’ICIP i Lafede.cat, ha aplegat les entitats del moviment per la pau de Catalunya i representants de les organitzacions premiades amb el Nobel de la Pau 2022 amb l’objectiu de reflexionar sobre el rol de la societat civil en el context de la guerra d’Ucraïna.

La jornada, inaugurada per la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, va comptar amb les intervencions inicials de la presidenta de Lafede.cat, Ares Perceval, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. En el mateix dia de celebració del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, Perceval va posar en valor la tasca, més necessària que mai, de treballar per la pau i la prevenció de conflictes des de les escoles. Per la seva banda, el president de l’ICIP va destacar el valor de construir pau des de la societat civil, posant per exemple les organitzacions premiades amb el Nobel.

Les aportacions de les entitats de pau catalanes

Amb el títol “Alternatives de construcció de la pau per a un canvi de paradigma: les aportacions de les organitzacions catalanes”, la primera taula de la jornada ha reunit representants de les entitats catalanes de promoció de la pau: Albert Caramés, de FundiPau; Ana Villellas, de l’Escola de Cultura de la Pau; Tica Font, del Centre Delàs; Luca Gervasoni, de Novact; i Pilar Font, de Brigades Internacionals de Pau.

En les seves intervencions han destacat la necessitat de treballar per la prevenció de conflictes i per promoure la pau positiva, basada en la justícia social; han recordat la força del moviment per la pau, per exemple, en les manifestacions de fa just 20 anys contra la guerra a l’Iraq, la necessitat de treballar en xarxa i construir alternatives crítiques sense perdre l’esperança.

Defensa dels drets humans a Ucraïna, Rússia i Bielorússia

Les entitats que han estat premiades amb el Nobel de la Pau 2022 han participat en una taula de debat amb el títol “La societat civil davant la guerra i els règims autoritaris: Ucraïna, Rússia i Bielorússia”, on han explicat les seves experiències. Oleksandra Romantsova, directora executiva del Centre per les llibertats civils (Ucraïna), ha parlat del procés de la societat civil ucraïnesa per avançar cap a la democràcia i ha exigit justícia per tal d’esclarir els crims de guerra comesos a Ucraïna. Ha explicat que la seva organització treballa per portar “Putin i tots els responsables d’aquesta guerra davant del sistema internacional de justícia i que rebin el seu càstig”.

Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans Viasna (Bielorússia), ha relatat com el líder de la seva organització i guanyador del Premi Nobel de la Pau és a la presó i que ella mateixa va haver de marxar del país fa dos anys i no hi pot tornar. Ha explicat la manca de llibertats al seu país i ha demanat als catalans que expressin la seva solidaritat amb els 1.500 presoners polítics que hi ha al seu país.

Per la seva banda, Alexander Cherkasov, expresident de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia), ha emmarcat la guerra actual a Ucraïna com una més de la cadena de crims de guerra comesos pel règim de Putin, també a Txetxènia i Síria. També ha explicat que “Rússia ha declarat la guerra a les organitzacions no governamentals” com la seva i per això fa vuit mesos que va haver de fugir del país.

Construir un relat transversal

La I Jornada de la Pau del Parlament l’ha clausurat el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, com a vicepresident del Consell Català de Foment de la Pau, i el diputat de la mesa del Parlament, Carles Riera. En el context de la guerra d’Ucraïna, Herbolzheimer ha recordat que les guerres són evitables i que el missatge pacifista no és utòpic. També ha demanat crear “un relat transversal” de resposta a la guerra, “que ens permeti fer entendre a Putin que la seva agressió es inacceptable, que Ucraïna és i continuarà sent independent i alhora qüestionar una lògica armamentística que divideix el món”.

Per la seva banda, el diputat Carles Riera ha agraït a les entitats que han participat en l’organització de la jornada i les ha emplaçat a començar ja a treballar en l’edició de l’any que ve.

Compartir