Barcelona, 6 d’octubre de 2023.- El Comitè Noruec Nobel ha atorgat el Premi Nobel de la Pau 2023 a l’activista, periodista i escriptora iraniana Narges Mohammadi empresonada per la seva lluita contra l’opressió de les dones a l’Iran i en favor dels drets humans i la llibertat.

El guardó és alhora un reconeixement al moviment pacífic “Dona, vida, llibertat” que s’ha estès a l’Iran i a nivell internacional per reivindicar els drets de les dones i la llibertat d’expressió, a partir de la mort de la jove Mahsa Amini, l’any 2022, sota custòdia policial.

El director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, considera que el premi és “molt oportú i merescut”, perquè “posa l’activisme al centre, condició necessària per enderrocar règims autoritaris”. I destaca com a fet positiu la doble vessant del Premi Nobel d’enguany: un reconeixement personal per a una activista de base que lluita des dels anys 90 i un reconeixement pel moviment de protesta de totes les dones i els homes que lluiten per la igualtat a l’Iran i arreu del món: “La concessió d’aquest premi és un suport moral, polític i institucional per a totes les persones que lluiten pel canvi. Un reconeixement fonamental per perseverar davant situacions molt complicades, que els permet mantenir la seva lluita”. Alhora, el director de l’ICIP considera que el premi “pot donar de nou oxigen al moviment de protestes “Dona, vida, llibertat””.

Per tercer any consecutiu, el Premi Nobel de la Pau ha recaigut en activistes que es troben empresonats. Narges Mohammadi ha estat detinguda en tretze ocasions, i es troba sota règim penitenciari, condemnada a 31 anys de presó pel seu activisme.

Amb aquest guardó el Comitè Nobel posa de manifest que els drets humans i la democràcia són condicions necessàries per a la pau.

Compartir