La inseguretat, la violència armada i la disputa territorial configuren una alarmant realitat que afecta la vida de milions de persones a Mèxic i té un greu impacte sobre els drets humans. Ja sigui per manca de capacitat o col·lusió, les autoritats –en els seus diferents nivells de govern– es veuen depassades per aquesta realitat, molt marcada per la creixent pressió exercida pel crim organitzat. A aquesta situació se sumen els efectes d’una crisi econòmica i una crisi climàtica mundials que aguditzen les violències estructurals. Tot això comporta reptes importants que cal abordar amb eines de construcció de pau.

És amb aquest propòsit que el dimarts 25 d’octubre se celebra a San Cristóbal de las Casas, Chiapas, el Fòrum Internacional Construcció de Pau a Mèxic: desafiaments i claus en el context actual. El Fòrum reunirà desenes de persones que intercanviaran coneixement, reflexions i experiències sobre com fer front a la diversificació i aprofundiment de les violències al país des d’una perspectiva de construcció de pau.

Aquest Fòrum s’organitza de manera paral·lela a la primera trobada presencial i presentació pública de la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic, un espai de diàleg i sinergia en què han convergit al llarg dels dos darrers anys persones i organitzacions vinculades a la Xarxa Global per a la Prevenció dels Conflictes Armats (GPPAC per les sigles en anglès), al Servei Civil per a la Pau de Pan para el Mundo i al I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona el 2019 i organitzat per l’ICIP.

Les persones interessades en assistir al Fòrum s’han d’inscriure a través del formulari que trobareu en aquesta pàgina.

Tendències per a la construcció de pau

Articulat al voltant de quatre taules rodones, el Fòrum abordarà en un primer moment qüestions globals sobre reptes i tendències per a la construcció de pau. També tocarà qüestions més concretes sobre l’impacte de les violències directes, estructurals i culturals, posant en valor les iniciatives dutes a terme per una gran pluralitat d’actors per revertir-les i traçar camins cap a una pau positiva, justa i sostenible.

Entre les persones que ja han confirmat la seva participació com a ponents, destaquen acadèmics i activistes com Jenny Pearce, Ernesto López-Portillo, Marta Ruiz, Guillem Trejo, Yésica Sánchez Maya, Luis Jorge Garay, Abel Barrera, Marcela Turati, Rodrigo Aguilar i Pietro Amegli. També es comptarà amb la participació de Lina Ibáñez i Carla Ríos de la plataforma Diálogos Improbables i del Col·lectiu Marabunta respectivament, així com d’altres organitzacions de la societat civil. El Premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel se sumarà a la trobada en mode virtual.

Durant els tres dies següents al Fòrum, els membres de la Plataforma per la Construcció de Pau a Mèxic assistiran a sessions de treball intern pensades per modular una visió comuna davant dels diferents desafiaments a la pau als que s’enfronta el país i dotar la Plataforma d’estratègies i metodologies pròpies. Una de les sessions de treball consistirà en un diàleg i un intercanvi d’experiències, aprenentatges i reflexions amb processos socials i comunitaris des de l’enfocament de pau.

RECUPERA LES SESSIONS DEL FÒRUM DES D’AQUESTS ENLLAÇOS: Facebook i Twitter

 

Compartir