L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia organitzen a Barcelona la primera formació d’un grup de persones encarregades d’entrevistar víctimes del conflicte colombià a l’exili per tal de documentar casos i contribuir d’aquesta manera al treball d’esclariments dels fets, reconeixement i memòria. La formació tindrà lloc del 28 de febrer al 3 de març a la Casa de la Sagrada Família i reunirà quaranta participants amb experiència amb el treball amb víctimes de conflicte i amb el conflicte armat de Colòmbia, i amb coneixement del mandat de la Comissió de la Veritat. Els tallers estaran liderats pels comissionats de la Comissió de la Veritat Carlos Martin Beristain i Alejandro Valencia Vila.
La Comissió de la Veritat comença d’aquesta manera el treball amb víctimes a l’exterior de Colòmbia i ho fa amb la col·laboració de l’ICIP, que des d’aquest 2019 exerceix la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa per tal de facilitar el procés de contacte i de coordinació entre les diferents organitzacions de víctimes a l’exili i entre institucions que tenen capacitat per identificar persones que van haver de fugir de Colòmbia per causa del conflicte armat i documentar casos. Entre aquestes organitzacions hi ha Swisspeace, ASK Grupo de Trabajo Suiza-Colombia, Réseau France Colombie Solidarités, Església Sueca i la Fundació Sueca per als Drets Humans, Kolko Derechos Humanos por Colombia, OIDHACO, Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, Foro Internacional de Víctimas, Colectivo Creando Memoria, Mujer Diáspora, Colectiva de Mujeres Migradas y Exiliadas, i Constituyente de Exiliados.
Posteriorment a la formació de les persones entrevistadores, començarà la presa de testimonis i la documentació de casos, a partir de les guies de treball establertes per la Comissió de la Veritat. A partir d’aquesta primera experiència a Europa, la Comissió de la Veritat avaluarà les possibilitat d’estendre el treball en altres regions del món.
Mandat innovador i sense precedents
La Comissió de la Veritat de Colòmbia té un mandat innovador sense precedents en altres comissions de la veritat, que implica ser present en un mínim de 16 països amb l’objectiu de documentar 1.200 casos a Europa.
El mandat de la Comissió preveu propiciar el paper actiu de les organitzacions de víctimes i alhora treballar amb víctimes no organitzades, amb la voluntat de crear un marc representatiu del fenomen de l’exili. Alhora, el treball de la Comissió implica garantir un acompanyament i suport psicosocial a les víctimes, teixint confiança entre les parts, i partir del reconeixement de la diversitat i d’un enfocament de gènere.

Compartir