El conveni de col·laboració entre l’ICIP i la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia, signat el maig de 2019 per un període inicial d’un any, s’ha prorrogat fins a la data de venciment del mandat de la Comissió.El conveni atorga a l’ICIP el rol de Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa amb l’objectiu de facilitar el treball de la Comissió amb les víctimes residents al continent europeu, en el marc de la implementació de l’Acord de Pau de 2016.

A partir d’aquest conveni, l’ICIP ofereix suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió a Europa, coordina els grups de treball establerts a diferents països europeus (nodes) i ofereix suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili, que permet documentar casos i contribuir a l’esclariment de la veritat, la justícia i la no repetició dels fets. Al llarg de l’últim any, l’ICIP ha donat suport a la creació de nous nodes europeus i grups de treball temàtics, i ha organitzat diferents trobades entre ells per tal de compartir experiències i aprofundir, per exemple, en la línia de treball dedicada al reconeixement de les víctimes.

Fins a l’actualitat s’han conformat 15 nodes de treball a 10 països europeus (Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Suècia, Suïssa, Regne Unit i Irlanda, i a l’Estat espanyol a Andalusia, Catalunya, Madrid, País Basc, i País Valencià).

En aquesta primera fase de treball d’esclariment de la veritat, els diferents nodes han recopilat un total de 300 testimonis a Europa, els quals han de permetre escriure un relat plural sobre el conflicte colombià i recuperar la memòria individual i col·lectiva. Paral·lelament, entre el treball que desenvolupa l’ICIP també hi ha la publicació d’una sèrie de vídeos sobre el treball que estan duent a terme els diferents nodes europeus.

Mandat innovador i sense precedents

La Comissió de la Veritat de Colòmbia té un mandat innovador sense precedents en altres comissions de la veritat, que implica apropar-se a les desenes de milers de persones que van haver de sortir del país durant les cinc dècades de conflicte armat, i que van buscar noves opcions de vida, en el continent americà i a Europa principalment.

El mandat de la Comissió preveu un procés participatiu amb les pròpies víctimes, per propiciar la seva sanació psicosocial i la convivència entre víctimes. Per aquest treball és fonamental el suport d’organitzacions socials i institucionals dels països europeus on resideixen aquestes persones.
Per al treball concret de la Comissió de la Veritat a Europa s’ha publicat aquesta pàgina web amb informació de tots els nodes de treball europeus.

Compartir