Barcelona, 26 d’abril de 2024.- L’ICIP ha celebrat aquest divendres al matí la cerimònia de lliurament dels premis del 8è Concurs de Hip-hop per la Pau en un acte a la Lleialtat Santsenca de Barcelona amb participació dels grups premiats i actuacions de rap en directe. En aquesta vuitena edició del concurs han participat un total de 491 joves de 25 centres educatius i entitats de Catalunya, de 19 localitats. S’han presentat 41 propostes, el doble que en l’edició anterior.

El Concurs de Hip-hop per la Pau és una iniciativa de l’ICIP, creada l’any 2016, que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels i les joves en l’àmbit de la cultura de pau. El certamen té el suport del Departament d’Educació, la Direcció General de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

L’acte de lliurament de premis ha estat conduït per la directora de l’associació Hip Hop Works i membre del jurat del concurs, Raquel Delgado, i ha comptat amb les intervencions de representants de les institucions promotores.

El president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha destacat el treball col·lectiu dels participants del certamen, als quals ha definit com a “constructors i constructores de pau que junts fan un món millor”. Al seu torn, la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós, ha reivindicat la importància de la participació juvenil per contribuir a “canviar el món actual i lluitar contra els discursos que ens volen immobilitzats”.

Per part de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el director Vicenç Margalef, ha destacat que la música hip-hop permet “readaptar el llenguatge de la construcció de pau i alçar la veu per a un món més just”, mentre que la responsable del Servei d’Escola i Famílies del departament d’Educació, Marta Clar, ha afirmat que “el concurs contribueix a la millora de la convivència i permet prendre consciència de les injustícies”.

En l’acte hi han assistit els joves premiats en les dues modalitats del concurs, a excepció del l’Institut Escola Montagut de Santa Susanna, i dos grups han actuat en directe.

En finalitzar l’entrega de premis també ha tingut lloc l’actuació del col·lectiu Llobregat Block Party i la dinamització d’una sessió de micro obert on els i les joves han pogut pujar a l’escenari. En el transcurs de la cerimònia, l’artista Plain Jein, del col·lectiu Dirty Hands, ha pintat un mural en directe el qual evoca l’esperit del concurs.

Grups premiats en la 8è edició del Concurs #HipHopPau

En la Modalitat 1, adreçada a estudiants de secundària, batxillerat i formació professional de Catalunya, els clips guanyadors han estat:

Primer premi: “Coratge”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí (Anoia), guanyador de l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. La cançó parla de la violència que pateixen les dones i de la sororitat com a estratègia de prevenció d’aquesta.

Segon premi: “Flow contra la violència”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell de Barcelona (Barcelonès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. El jurat ha valorat positivament la qualitat del producte, el treball en grup i la posada en escena.

Menció especial: “Actua!”, videoclip de l’Institut Escola Montagut de Santa Susanna (Maresme). El jurat ha destacat el treball d’aula i coral realitzat que es tradueix en un potent missatge de pau.

En la Modalitat 2, adreçada a joves d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya, les peces guanyadores han estat:

Primer premi: “Acompanyat dels meus”, videoclip creat per joves de Salt (Gironès) que participen en el projecte ‘Un toc de Salt’. Hi ha participat joves del Programa de Formació i Inserció de l’Escola Pia Salt, emmarcat en el projecte Palau Vincles de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana. Han guanyat l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. L’obra parla de les dificultats que es troben alguns joves en el dia a dia i la importància de ser fort i enfrontar-se a les dificultats.

Segon premi: “Qui fabrica, qui consumeix?”, videoclip creat per un grup de joves de Terrassa (Vallès Occidental) que participa en un projecte de transformació ecosocial comunitària liderat per la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Barcelona. Han guanyat un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. L’obra és una crítica al capitalisme i una crida a ser consumidors responsables.

Menció especial: “Som d’on volem”, videoclip que forma part del Projecte 9aVic coordinat des de l’Oficina Municipal d’Acollida de l’Ajuntament de Vic (Osona) i el Vicjove. El jurat ha valorat positivament el treball de grup que reflecteix l’obra, mostrant la importància del hip-hop com a eina d’inclusió social.

Compartir