Concurs de Hip-hop per la Pau
El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau. S’adreça a noies i nois de Catalunya interessats en reflexionar sobre la pau, la noviolència i els drets humans a través de la música.
La novena edició del concurs s’ha convocat el setembre de 2024 i estarà oberta fins al 30 de gener del 2025, coincidint amb el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. Les candidatures s’han de presentar a través del portal de Tràmits de la Generalitat. Per resoldre dubtes relacionats amb el concurs, us podeu posar en contacte amb l’ICIP a través del correu convocatories@icip.cat.
1. Qui pot participar al concurs?
El concurs té dues modalitats: en la primera, s’hi poden presentar estudiants
d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya.
En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres
persones.
2. Quins temes han de tractar les cançons?
La lletra de les cançons ha d’estar relacionada amb la crítica de la violència, la
denúncia de violacions de drets humans, la solidaritat amb persones atrapades o
que fugen de conflictes armats, la reivindicació de les diferències, la convivència o el paper dels joves en la construcció de pau.
3. Quines característiques han de tenir els clips?
Els versos de les cançons han de ser de creació pròpia i cal fer una gravació en
vídeo de la interpretació de la peça, a ritme de rap. El clip ha de tenir una durada
màxima de 4 minuts.
4. Què es valorarà?
Que la cançó tracti un dels temes mencionats a les bases del concurs, la qualitat
de les lletres i la qualitat musical, així com la posada en escena i coreografia, i les
qualitats tècniques i artístiques de la gravació.
També es valorarà la inclusió de la perspectiva de gènere en el contingut dels
versos i en la composició del grup.
5. Quins són els premis?
El primer premi consisteix en un enregistrament i producció musical de la peça de rap en un estudi professional de gravació, amb assessorament artístic. El segon premi consisteix en un taller de rap impartit a l’entitat o centre guanyador per un/a artista de hip-hop de reconegut prestigi.
Edicions anteriors
Els clips guanyadors del 8è concurs #HipHopPau aborden temàtiques com ara la violència masclista, la discriminació racial o la implicació personal per passar a l’acció. En aquest enllaç podeu veure tots els vídeos premiats.
Els clips guanyadors del 7è concurs #HipHopPau reivindiquen la igualtat, l’esperit crític i l’acció per transformar injustícies. En aquest enllaç podeu veure tots els vídeos premiats.
L’assetjament escolar, el racisme i la crisi dels refugiats son els temes centrals de les obres guanyadores del 6è Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau. En aquest enllaç podeu veure els sis clips premiats.
Cinquena edició, 2020
La violència de gènere, l’assetjament escolar i el racisme, temes centrals dels clips guanyadors del V Concurs de Hip-hop per la Pau
Quarta edició, 2019
L’assetjament escolar, el racisme, la lluita feminista i la solidaritat amb les persones refugiades, temes centrals de les peces guanyadores del IV Concurs de Hip-hop per la Pau.
Tercera edició, 2018
La solidaritat amb les persones refugiades i la denúncia de la violència contra les dones, temes centrals dels clips guanyadors de la tercera edició Concurs de Hip-hop per la Pau.
Segona edició, 2017
Alumnes de l'INS Lauro i l'Oficina Jove del Garraf guanyen la segona edició del Concurs de Hip-hop per la Pau.
Primera edició, 2016
Alumnes de Les Franqueses i joves de la Fedelatina guanyen el Concurs de Hip-hop per la Pau.
Altres premis de l'ICIP
Premi ICIP Construcció de Pau
El guardó reconeix públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.
Premi ICIP Alfons Banda
L’objectiu és donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau. El guardó forma part dels Premis de Recerca Jove.