Després de projectar-se en diversos festivals d’Europa i l’Amèrica Llatina, l’ICIP ha publicat al seu compte de YouTube el documental Para volverte a ver, un film que mostra el paper de la diàspora i l’exili colombià a Europa. Els directors són Nicolás Braguinsky Cascini i Juan Pablo Aris Escarcena

El film, produït per Mandorla Films, l’ICIP i la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament es va estrenar el juliol del 2022, durant l’acte de presentació de l’informe final de la Comissió de la Veritat a Catalunya al Parlament. 

Des d’aleshores i en el darrer any i mig, s’ha projectat en diversos festivals. En concret, s’ha pogut veure a “Enrere i endavant” 14a edició de Llatí-Docs (França); el Festival Internacional Cinema al carrer (Colòmbia); el XXVI Ícar Festival Internacional de Cinema a Centreamèrica (Guatemala) i el FESCIMED (Festival Internacional de Cinema per la Memòria Democràtica) (Espanya). També es va poder veure al Festival Internacional de Cinema de Drets Humans Mirades Diverses (Veneçuela) on va obtenir una menció especial del jurat. 

Ara, per primer cop, el documental es troba accessible a tothom i es pot veure en el canal de YouTube de l’ICIP. 

El retrat d’un procés innovador

La producció de Para volverte a ver va començar a inicis del 2022. La idea de l’ICIP i la Comissió era retratar l’experiència de diverses persones colombianes residents a Europa i que van donar el seu testimoni a la Comissió des de l’exterior, un procés innovador que vol ser inspirador per altres comissions de la veritat en el món. 

Segons Sílvia Plana, responsable d’Aliances estratègiques de l’ICIP, el documental permet veure “en primera persona, la importància de la participació de les víctimes en iniciatives de construcció de pau, de justícia i veritat, com una procés transformador tant a nivell personal com col·lectiu”.

El rodatge va tenir lloc els mesos de març i abril del 2022 a Dinamarca, Suïssa i Catalunya. En aquests països és on resideixen els quatre protagonistes de la pel·lícula.

Els personatges 

Para volverte a ver recull els testimonis de quatre persones colombianes a l’exili: Yanira Restrepo, Juana Sánchez, Wilmer Torres i Lizethe Álvarez.

Yanira Restrepo és una agricultora resident a Catalunya. Es va veure obligada a exiliar-se i deixar Colòmbia fa 20 anys després d’haver estat perseguida pels paramilitars, la guerrilla i el govern colombià. Va ser guerrillera del M-19.

Juana Sánchez és escriptora i cuinera aficionada resident a Barcelona. El seu pare va ser víctima d’un segrest per part de les FARC. Ha publicat una novel·la amb la seva història de vida, el passat i les vivències amb el seu pare.

Wilmer Torres és fill d’una família camperola. El seu avi va ser líder camperol i després la seva mare va seguir els seus passos fins a convertir-se en una reconeguda líder i defensora de drets humans. Després d’anys de persecució cap a la seva família, la seva mare va decidir portar Wilmer i el seu germà a Ginebra on ella estava refugiada.

Lizethe Álvarez és una dona trans que va fugir de Colòmbia després de patir diverses amenaces i veure que la seva vida perillava. Després de demanar asil a diversos països d’Europa, l’amor la va portar a viure a Copenhaguen, on va poder refer la seva vida.

Els directors

Nicolás Braguinsky, llicenciat en lletres i posteriorment documentalista, és un creador de continguts audiovisuals especialitzat en drets humans que ha treballat per a diferents agències de les Nacions Unides, així com per a entitats acadèmiques com la Universitat de York i la Universitat de Buenos Aires. També per a ONGs com Civitas Maxima, CCPR, Wayamo Foundation i Geneva Call, entre d’altres. Juan Pablo Aris Escarcena és doctor en antropologia social, amb àmplia experiència en recerca etnogràfica a més de deu països i tres continents. Junts treballen des del 2017 en projectes que apliquen tècniques audiovisuals a la investigació científica i a  projectes socials. Entre les seves obres destaquen Solidarity Crime (2020) i Beyond Impunity (2021).

Compartir