Un total de dinou organitzacions no governamentals i per al desenvolupament (ONGD) s’han unit en la nova Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central, que neix amb l’objectiu de reforçar el diàleg i la resposta de Catalunya davant les violències i crisis de drets humans a Guatemala, Hondures, El Salvador i Nicaragua.

“El context de repressió, persecució i violència política que viu la regió ens fa convocar-nos per a dirigir l’atenció internacional amb l’objectiu de reforçar els molts llaços de solidaritat ja existents”, assenyala la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central.

La nova plataforma s’ha constituït formalment aquesta primavera amb el suport i acompanyament de l’ICIP, a través de la línia de treball “Violències fora de contextos bèl·lics“, que treballa per aportar eines d’anàlisi i d’actuació en situacions de violències directes, estructurals i culturals com les que es viuen a l’Amèrica Central.

La Taula es presentarà públicament el mes de juny a Barcelona amb la celebració de les jornadesDrets humans i Pau a l’Amèrica Central: reptes i oportunitats‘, coorganitzades amb l’ICIP. Les jornades tindran lloc els dies 18 i 19 de juny al Museu d’Història de Barcelona i comptaran amb la participació de setze ponents amb una reconeguda trajectòria acadèmica, política, periodística, comunitària o social en la promoció i defensa dels drets humans, el medi ambient i la construcció de pau.

Iniciatives de la societat civil

Les jornades tenen el propòsit de ser un espai de reflexió i diàleg entorn dels reptes que té per davant l’Amèrica Central, però també per donar visibilitat a les denúncies, idees, iniciatives i alternatives que es presenten des de la societat civil i que pretenen tornar a posar en el centre dels debats el valor de la vida.

Alguns dels temes que s’abordaran són la cooptació de l’estat per part de xarxes criminals, la licitació sense mesura dels territoris, la remilitarització social, la polarització i els discursos d’odi (LGTBIQ-fòbies, masclistes i racistes)… com a part de les vulneracions que viu la població, abocada a rutes migratòries inhumanes com a conseqüència també de les polítiques migratòries del Nord global.

Entre les ponents, visitaran Barcelona Dora María Tellez, opositora al règim Ortega Murillo de Nicaragua; Morena Herrera, premi Simone Weil 2023 per la seva defensa dels drets reproductius de les dones a El Salvador; Yéssica Trinidad, coordinadora de la Red Nacional de Defensoras de Derechos Humanos de ‘Honduras i defensora dels drets de les comunitats afro indígenes; i la periodista guatemalenca Rolanda García, agredida i detinguda el 2018 quan informava sobre la tala il·lícita d’arbres a les ribes del riu Cahabón (Alta Verapaz) per part de treballadors de la hidroelèctrica Oxec.

Trobareu tota la informació sobre les jornades i el programa d’activitats en aquest enllaç. Les inscripcions són gratuïtes.

Dues setmanes d’activitats

Coincidint amb la celebració de les jornades i la presentació de la nova Taula s’han programat altres esdeveniments amb la intenció de dedicar tota una setmana a conèixer i reflexionar sobre la situació actual de les defensores a Centreamèrica.

20 de juny

Lliurament del Premi Valors del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, als advocats i advocades de Nicaragua, que recollirà personalment una de les persones participants en les jornades, Ana Margarita Vigil. Serà a les 18 hores, al Col·legi de l’Advocacia de Sabadell. 

21 de juny

Presentació de l’Informe de IM-Defensores ‘Dades que ens fan mal, xarxes que ens salven’ 10+ anys d’agressions contra defensores de drets humans de Mesoamèrica (2012-2023). Es tracta de l’informe més important d’aquesta organització, que registra i documenta les agressions a defensores de drets humans a l’Amèrica Central anualment i que en aquesta publicació presenta les conclusions de més d’una dècada de treball. Serà a les 12 hores, a LaFede.cat.

27 i 28 de juny

Realització de les Jornades Defensant el Territori Nord-Sud: Com desafiem el model polític i econòmic des de les nostres accions i sabers? Aquestes jornades reuneixen 6 defensores dels drets humans i del territori de Guatemala, Hondures, El Salvador i Nicaragua amb activistes per la defensa del territori de Catalunya i el País Valencià; i ens conviden a relacionar-nos amb el territori des dels nostres llenguatges i òptiques, diferenciant tres aspectes per ampliar i aprofundir aliances, enteniments i accions: territori aigua, territori terra i territori casa. Serà el 27 de juny de les 16 a les 19 hores, a La Base Ateneu cooperatiu, i el 28 de juny de les 10 a les 19 hores, al mateix espai.

Les entitats que formen part de la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central són:

 • Alternativa Intercanvi Pobles Indígenes
 • Asociación de Mujeres Migrantes Diversas
 • Assemblea Catalana per la Pau
 • Associació Internacional d’Enginyeria Sense Fronteres
 • Associació Entrepobles
 • Brigades Internacionals de Pau
 • Calala
 • Comissió Catalana pels Drets Humans a Nicaragua
 • Comitè Óscar Romero
 • Cooperacció 
 • Desos Opció Solidària
 • Farmamundi
 • Grup de Suport Con Vos
 • Huacal
 • InteRed
 • Justícia Alimentària
 • Oxfam Intermón
 • REDS
 • Suds

Compartir