La força de la noviolència a Ucraïna

Des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, la societat civil ucraïnesa s’ha organitzat de manera espontània i valenta per contrarestar l’ocupació militar mitjançant centenars d’accions noviolentes, que inclouen actes de desobediència civil, bloqueig de carreteres, tasques d’evacuació de civils o campanyes comunicatives.

 L’informe La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra, elaborat pel professor Felip Daza en el marc d’un projecte conjunt de l’ICIP i Novact, examina la resistència civil noviolenta ucraïnesa entre febrer i juny de 2022 amb l’objectiu d’identificar les dinàmiques organitzatives i les característiques de les diferents accions, la seva evolució i els impactes i suports que han aconseguit. 

El document analitza 235 accions de resistència civil noviolenta, plasmades en un mapa interactiu, i inclou un decàleg de recomanacions adreçades a governs i societat civil ucraïnesa i internacional per tal de reforçar la noviolència com a via de transformació dels conflictes. 

 

El treball constata que algunes accions de resistència van contribuir a frenar la invasió al nord del país i van obstaculitzar el procés d’institucionalització de l’ocupació militar en les seves primeres etapes. Alhora, la noviolència ha creat condicions i estratègies per mantenir la cohesió social i la resiliència comunitària davant la por i la incertesa provocades per la invasió. També ha reforçat la governança local, gràcies a l’empoderament dels actors socials i a una millor coordinació amb les autoritats locals. 

La societat civil organitzada també ha permès construir un ampli sistema per al desenvolupament de tasques d’evacuació, transport i reubicació de persones afectades per la violència. Així mateix, la tasca de monitoreig de crims de guerra desenvolupada per les organitzacions de defensa dels drets humans ha evitat la indefensió jurídica de la població i ha empoderat les comunitats a denunciar abusos.

Segons l’autor de l’informe Felip Daza “la resposta civil noviolenta del poble ucraïnès és una experiència única que pot servir d’inspiració per altres conflictes armats, però sobretot és la llavor per reconstruir el país i teixir aliances regionals per aturar la barbàrie de la guerra”.

L’informe La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra (col·lecció Informes ICIP) és fruit d’un projecte conjunt amb Novact i amb la col·laboració de la Friedrich-Schiller-University Jena i l’ONG alemanya Corridors. El treball està disponible en format electrònic en català, castellàanglès i ucraïnès.

La investigació es basa en un treball de camp sobre el terreny, efectuat entre els dies 2 i 18 d’abril de 2022, per part de l’autor Felip Daza i la fotògrafa i operadora de càmera Lorena Sopena. Durant l’estada es van recollir dades i testimonis a partir d’entrevistes amb 55 actors polítics i socials del país, entre els quals representants d’institucions públiques, ONG, activistes, acadèmics i institucions religioses. 

La recollida d’informació ha permès elaborar un mapa interactiu amb 235 accions noviolentes verificades i sistematitzades, des del 24 de febrer fins al 30 de juny de 2022. Les accions registrades es divideixen en tres tipologies: accions de protesta i dissuasió (148), accions d’intervenció noviolenta (51) i accions de no-cooperació (36).

A partir de la missió, l’ICIP i NOVACT han produït una sèrie de vídeos que tracten qüestions com la investigació de crims de guerra, l’organització comunitària, o el rol de les organitzacions feministes a Ucraïna.

Aquests vídeos estan a disposició de les persones i col·lectius que els vulguin utilitzar per donar a conèixer iniciatives que van més enllà de l’ús de les armes.

Els dies 29, 30 i 31 de gener de 2023, una delegació formada per les entitats guardonades amb el Premi Nobel de la Pau 2022 es va reunir amb diverses institucions catalanes i espanyoles amb l’objectiu de reivindicar el rol de la societat civil en la promoció de pau, justícia i democràcia a la regió de l’Est d’Europa. La visita va ser organitzada per l’ICIP i l’Institut NOVACT de Noviolència.

El Center for Civil Liberties (Ucraïna), l’ICIP i l’Institut NOVACT de Noviolència, en interlocució amb  el Centre de Drets Humans Memorial (Rússia) i el Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia) van consensuar un document amb set propostes per a reforçar el rol de la societat civil i promoure la pau, els drets humans i la democràcia a Ucraïna, Rússia i Bielorússia. Aquest document d’incidència es va entregar en les diverses reunions institucionals de Barcelona i Madrid. 

La delegació estava formada per encapçalada per Oleksandra Romantsova, directora executiva del Center for Civil Liberties (Ucraïna); Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia) i Alexander Cherkasov, president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia). 

Durant les diferents visites institucionals, la delegació va fer arribar a les diferents autoritats exemplars de l’informe La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra.

La invasió russa d’Ucraïna va començar el 24 de febrer de 2022. Cap a les 6 del matí hora de Moscou, el president rus Vladimir Putin va anunciar una “operació militar especial” a l’est del país; minuts més tard, es van produir els primers atacs amb míssils a diversos punts del país, inclosa la capital Kíiv. 

 A més de les conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, la guerra iniciada per Putin ha tingut un impacte nefast sobre els esforços de construcció de pau, no només a Ucraïna, sinó a Europa i a escala mundial, un aspecte que ja recollia el comunicat de l’ICIP que vam publicar el mateix dia de l’inici de la guerra.

Articles d'opinió

En aquest espai trobareu un recull  d’articles i textos d’opinió sobre el conflicte, amb perspectiva pacifista:

Conferència de de Munic: quina seguretat?”, per Sandra Martínez (ICIP) – 21 de febrer de 2023

Drets humans i democràcia per la pau, per Kristian Herbolzheimer (ICIP) – 15 de febrer de 2023

Is a Peace Deal Possible WiSeguretat th Putin? On the problems of peacemaking in the Russian war on Ukraine“, per Timothy Snyder, Yulia Kazdobina, i Olexander Scherba – 29 de juliol 2022

7 points on the war and dialogue. From Ukrainian mediators and dialogue facilitators, per mediadors i facilitadors de diàleg ucraïnesos – 16 de maig 2022

“Recuperar la jurisdicció universal”, per Sabina Puig (ICIP) – 19 d’abril 2022

“War in Ukraine: Do Negotiations Stand a Chance?”, per Initiative Mediation Support Deutschland (IMSD) – 5 d’abril 2022

“A Just Peace for a Besieged Ukraine”, per Fernando Travesí (ICTJ) – 4 d’abril 2022

“Preserving the OSCE at a Time of War”, per Olesya Vartanyan i David Lanz (Crisis Group) – 21 de març 2022

“Reflexions sobre la invasió russa a Ucraïna des del pacifisme”, per Pablo Aguiar (ICIP) – 16 de març 2022

“¿Cómo respondemos a la guerra de Putin?”, per Kristian Herbolzheimer (ICIP). Publicat a eldiario.es – 13 de març 2022

“Com responem a la guerra de Putin”, per Kristian Herbolzheimer (ICIP). Publicat al diari ARA – 8 de març 2022

“It’s time to ask: what would a Ukraine-Russia peace deal look like?”, per Anatol Lieven (Quincy Institute for Responsible Statecraft) – 4 de març 2022

“Atac a Ucraïna: Crisi, mirades i futurs en clau de pau”,  per Jordi Armadans (FundiPau) – 2 de març 2022

“La seguretat en temps de guerra”, per Sandra Martínez (ICIP) – 1 de març 2022

“La nuesa del pacifista davant la crisi”, per Vicenç Fisas (analista) – 27 de febrer 2022

“Guerra a Ucraïna: Marcs i iniciatives de pau”, per Kristian Herbolzheimer (ICIP). Publicat a Crític – 25 de febrer 2022

“What would real peacebuilding in Ukraine look like?”, per Almut Rochowanski (WILPF, Women’s International League for Peace and Freedom) – 7 de febrer 2022

Última actualització: 19/03/2024