La força de la noviolència a Ucraïna

L’esclat de la guerra a Ucraïna, el 24 febrer del 2022, ha sacsejat la ciutadania europea i, molt particularment, el moviment pacifista a nivell internacional. 

Amb la invasió en curs, l’ICIP ha volgut explorar les iniciatives de resistència civil que han sorgit entre la població ucraïnesa com a resposta a la guerra, i el potencial de transformació noviolenta en l’actual context.

En un projecte conjunt desenvolupat amb l’entitat NOVACT, l’abril de 2022 es va realitzar una visita sobre el terreny per conèixer de primera mà iniciatives molt diverses. La missió va estar encapçalada per l’investigador Felip Daza i la fotògrafa i operadora de càmera Lorena Sopena. Durant la seva estada, es van fer una cinquantena d’entrevistes a la part no ocupada per Rússia. Entre les persones entrevistades hi ha activistes, representants de col·lectius de dones i joves i objectors de consciència. 

Els resultats de la missió s’han plasmat en una sèrie de vídeos – ja disponibles- i un informe de conclusions i un mapa interactiu que es publicaran en breu. Els diferents materials recullen les principals accions de noviolència documentades. 

A partir de la missió, l’ICIP i NOVACT han produït una sèrie de vídeos que tracten qüestions com la investigació de crims de guerra, l’organització comunitària, o el rol de les organitzacions feministes a Ucraïna.

Aquests vídeos estan a disposició de les persones i col·lectius que els vulguin utilitzar per donar a conèixer iniciatives que van més enllà de l’ús de les armes.

La invasió russa d’Ucraïna va començar el 24 de febrer de 2022. Cap a les 6 del matí hora de Moscou, el president rus Vladimir Putin va anunciar una “operació militar especial” a l’est del país; minuts més tard, es van produir els primers atacs amb míssils a diversos punts del país, inclosa la capital Kíiv. 

 A més de les conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, la guerra iniciada per Putin ha tingut un impacte nefast sobre els esforços de construcció de pau, no només a Ucraïna, sinó a Europa i a escala mundial, un aspecte que ja recollia el comunicat de l’ICIP que vam publicar el mateix dia de l’inici de la guerra.

Articles d'opinió

En aquest espai trobareu un recull  d’articles i textos d’opinió sobre el conflicte, amb perspectiva pacifista:

Is a Peace Deal Possible With Putin? On the problems of peacemaking in the Russian war on Ukraine“, per Timothy Snyder, Yulia Kazdobina, i Olexander Scherba – 29 de juliol

“Settlement options”, per Ukraine Peace Settlement Project – 27 de maig. 

7 points on the war and dialogue. From Ukrainian mediators and dialogue facilitators“, per mediadors i facilitadors de diàleg ucraïnesos – 16 de maig.

Recuperar la jurisdicció universal“, per Sabina Puig (ICIP) – 19 d’abril. 

War in Ukraine: Do Negotiations Stand a Chance?“, per Initiative Mediation Support Deutschland (IMSD) – 5 d’abril

A Just Peace for a Besieged Ukraine“, per Fernando Travesí (ICTJ) – 4 d’abril

Preserving the OSCE at a Time of War“, per Olesya Vartanyan i David Lanz (Crisis Group) – 21 de març

Reflexions sobre la invasió russa a Ucraïna des del pacifisme“, per Pablo Aguiar (ICIP) – 16 de març

¿Cómo respondemos a la guerra de Putin?”, per Kristian Herbolzheimer (ICIP). Publicat a eldiario.es – 13 de març

Com responem a la guerra de Putin“, per Kristian Herbolzheimer (ICIP). Publicat al diari ARA – 8 de març

It’s time to ask: what would a Ukraine-Russia peace deal look like?“, per Anatol Lieven (Quincy Institute for Responsible Statecraft) – 4 de març

Atac a Ucraïna: Crisi, mirades i futurs en clau de pau“, per Jordi Armadans (FundiPau) – 2 de març

La seguretat en temps de guerra“, per Sandra Martínez (ICIP) – 1 de març

La nuesa del pacifista davant la crisi“, per Vicenç Fisas (analista) – 27 de febrer

Guerra a Ucraïna: Marcs i iniciatives de pau“, per Kristian Herbolzheimer (ICIP). Publicat a Crític – 25 de febrer

What would real peacebuilding in Ukraine look like?”, per Almut Rochowanski (WILPF, Women’s International League for Peace and Freedom) – 7 de febrer