Vicenç Fisas. La gestión de las crisis sociopolíticas. ¿Prevención y/o cambio estructural? Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2017.

A La gestión de las crisis sociopolíticas (disponible en versió pdf), Fisas ha volgut donar resposta a dues qüestions: si s’està fent prou per gestionar d’una forma positiva i transformadora les crisis sociopolítiques d’arreu i evitar l’esclat de la violència; i, ens segon lloc, si és suficient prevenir la violència o si cal anar més enllà per entendre les arrels de les crisis sociopolítiques. L’autor intenta explicar les causes i les expressions de les crisis a partir de l’anàlisi de 85 casos que han tingut lloc arreu del món en els darrers anys.

L’estudi també se centra en el nivell d’eficàcia i els límits dels organismes regionals i internacionals dedicats a la prevenció. Fisas observa que l’actuació d’aquests organismes és insuficient per a resoldre les crisis, majoritàriament de tipus intern i polític, i advoca per profunds canvis polítics a l’interior dels països afectats que s’impulsin des de la pressió social, la resiliència ciutadana i la solidaritat internacional.

Sobre l’autor

Vicenç Fisas és doctor en Peace Studies per la Universitat de Bradford (Regne Unit) i es dedica a l’anàlisi de conflictes i processos de pau. Des de la dècada dels setanta ha estat seguint l’evolució de la gestió i prevenció de conflictes.

Fisas ha dirigit l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona des de la seva fundació l’any 1999 fins a principis de 2016. És autor de prop de quaranta llibres sobre pau, conflictes, desarmament, negociació amb grups armats i processos de pau. L’any 1988 va ser Premi Nacional de Drets Humans.