Balcells, Laia. Rivalidad y venganza. La política de la violencia en las guerras civiles. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2021.

Què explica la violència contra els civils en les guerres civils? ¿Per què hi ha grups que maten civils en zones on gaudeixen d’un ple control militar, sense presència militar enemiga? Aquest innovador llibre connecta la política de preguerra amb els patrons de la violència durant les guerres civils. Sosté que tant la rivalitat política local com la venjança tenen un paper en la violència contra els civils.

Els grups armats perpetren la violència directa juntament amb civils, que hi col·laboren si la violència pot ajudar-los a guanyar o a consolidar el control polític local. A mesura que la guerra civil continua, també entren en joc els motius relacionats amb el desig de venjança, cosa que sovint condueix a espirals de violència en l’àmbit local.

En aquesta contribució a l’estudi de la guerra civil espanyola, Balcells combina l’anàlisi estadística amb la investigació etnogràfica i qualitativa, per tal d’obrir noves vies als acadèmics i investigadors interessats en les guerres civils, la política i els processos de conflicte. Rivalidad y venganza presenta una teoria i un mètode generalitzables a un ampli conjunt de casos.

Sobre l’autora

Laia Balcells Ventura és Doctora per la Universitat de Yale (2010) i Professora Titular de Ciència Política a la Universitat de Georgetown. Ha estat professora a la Universitat de Duke, investigadora Niehaus a la Universitat de Princeton i Catedràtica d’Excel·lència a la Universidad Carlos III de Madrid. La seva investigació explora les causes i les conseqüències de la violència política i les guerres civils, la dinàmica de la violència durant els conflictes armats, el nacionalisme, i el conflicte ètnic. Ha publicat múltiples articles en revistes indexades i ha rebut diversos premis i beques d’investigació.