Els pròxims 30 i 31 de gener, representants de les tres iniciatives guardonades amb el Premi Nobel de la Pau 2022 visitaran Barcelona i Madrid en una delegació organitzada per l’ICIP i NOVACT.

La delegació estarà formada per Oleksandra Romantsova, directora executiva del Center for Civil Liberties (Ucraïna); Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia); i Alexander Cherkasov, president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia). Aquestes tres iniciatives de la societat civil -una individual i dues col·lectives- van rebre el passat mes d’octubre el Premi Nobel de la Pau per la seva tasca de denúncia de crims de guerra i de defensa de la pau i els drets humans.

Amb motiu de la seva vista, el 30 de gener, Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, el Parlament de Catalunya acollirà la primera Jornada de la Pau organitzada amb la col·laboració de l’ICIP i Lafede.cat.

“Les entitats socials i les institucions catalanes que treballem pel foment de la pau, conjuntament amb el Parlament de Catalunya, estem especialment satisfetes de presentar la feina d’aquestes tres entitats, en el marc de la primera Jornada de la Pau que organitza la cambra catalana”, explica el director de l’ICIP, Kristian Herbolheizmer.

Oleksandra Romantsova, Alexander Cherkasov i Natallia Satsunkevich

La jornada constarà de dues taules rodones. La primera, Alternatives de construcció de pau per a un canvi de paradigma: les aportacions de les organitzacions catalanes, reunirà cinc representants de l’eix de pau de Lafede.cat. Es parlarà dels reptes de construcció de pau en relació a l’evolució dels conflictes armats, la interrelació entre els conceptes de pau i seguretat; i es presentaran propostes per a una política pública catalana de pau. Hi participaran Albert Caramés, de Fundipau,  Ana Vilellas,  de l’Escola de Cultura de Pau, Tica Font, del Centre Delàs, Luca Gervasoni, de NOVACT i  Pilar Font, de Brigades Internacionals de Pau.

La segona taula porta per nom La societat civil davant la guerra i els règims autoritaris: Ucraïna, Rússia i Bielorússia i comptarà amb la participació de les representants de les tres iniciatives guardonades amb el Premi Nobel de la Pau.

La jornada la clourà la presidenta del Consell Català de Foment de la Pau, Gabriela Serra i la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés.

L’activitat començarà a les 16h i està oberta al públic. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia al web del Parlament.

Reunions institucionals

El mateix dilluns 30 de gener al matí, la delegació internacional dels premis Nobel de la Pau es reunirà amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

En les diferents reunions institucionals hi participarà el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, i el director de NOVACT, Luca Gervasoni.

Visita i activitats a Madrid

Després dels actes de Barcelona, el 31 de gener la delegació es desplaçarà a Madrid on participaran en diferents reunions amb representants governamentals i compareixeran davant el Congrés de Diputats. A la tarda, tindrà lloc un acte obert al públic organitzat per la Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo. L’acte tindrà lloc a la Casa Encendida a les 18.30h i comptarà amb la participació dels representants del Nobel de la Pau i també de l’investigador Felip Daza, autor de l’informe La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra, publicat per l’ICIP i NOVACT. El document analitza un total de 235 accions de resistència civil noviolenta, plasmades en un mapa interactiu, i inclou un decàleg de recomanacions adreçades a governs i societat civil ucraïnesa i internacional per tal de reforçar la noviolència com a via de transformació del conflicte.

“Aquestes activitats tenen l’objectiu de donar a conèixer el paper clau que estan realitzant aquestes tres entitats. Al llarg dels darrers anys han promogut un rol de protesta, documentant crims de guerra, violacions de drets humans i abusos de poder. La seva tasca és un exemple important del rol significatiu que pot i ha de jugar la societat civil per prevenir crisis i construir la pau”, comenta Luca Gervasoni, director de NOVACT.

Biografies dels representants del Premi Nobel de la Pau 2022

Oleksandra Romantsova és la directora executiva del Center for Civil Liberties (Ucraïna). És la coordinadora de la direcció de la documentació dels crims de guerra i promoció dels resultats de la documentació com a part de la iniciativa global “Tribunal per a Putin”. Participa en missions sobre el terreny arreu d’Ucraïna. 

Natallia Satsunkevich és membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia). El premi Nobel va ser concedit al President de Viasna, Alex Bialiatski, actualment pres pel règim d’Aleksandr Lukashenko. Com a part de l’equip d’assistència jurídica, Satsunkevich ajuda les víctimes de violacions de drets humans a obtenir reparació. Pel seu activisme, està actualment sotmesa a un procés penal a Bielorússia.

Alexander Cherkasov és el president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia). Memorial ha estat documentant els abusos dels drets humans a Txetxènia i prestant assistència a les víctimes des de l’inici del conflicte armat el 1994. Més endavant va ampliar la seva tasca a les repúbliques veïnes a mesura que els abusos als drets humans es van estendre a la regió més àmplia del nord del Caucas.

Compartir