Amb l’objectiu d’aprofundir en les reflexions sobre les condicions necessàries per a la construcció de pau en contextos de violències cròniques, l’ICIP ha organitzat el cicle de diàlegs en línia “Amèrica Llatina. Fer front a les violències des de la construcció de pau”.

El cicle consta d’una conferència inaugural i un total de set sessions, i forma part de l’àrea de treball “Violències fora de contextos bèl·lics”.

Aquestes han estat les sessions programades:

– Dijous 4 de març, conferència inaugural a càrrec de John Paul Lederach, investigador del Kroc Institute for International Peace Studies. Aquesta sessió ofereix una visió comparada dels reptes a la pau i com aquests s’han anat expandint dels conflictes armats convencionals a situacions de violència endèmica que no responen a la lògica bèl·lica tradicional.

– Dimarts 16 de març, “Conceptualitzar una agenda de pau enmig de violències cròniques”: primera sessió del cicle amb la participació de Jenny Pearce (London School of Economics) i Mariano Aguirre (Chatham House i Xarxa Llatinoamericana de Seguretat Incloent i Sostenible – FES).

– Dimarts 30 de març, “Polítiques de seguretat per a la construcció de pau”: segona sessió del cicle amb la participació de Geoff Thale, president de l’Oficina a Washington per a Afers Llatinoamericans (WOLA); Lucía Dammert, sociòloga i professora a la Universitat de Santiago de Xile; i Miguel Garsa, director de Recerca Aplicada en Policia a l’Institut per a la Seguretat i la Democràcia de Mèxic.

– Dimarts 13 d’abril, “Justícia i transformació dels conflictes violents”: tercera sessió del cicle amb la participació de Glaucia Foley, jutgessa i coordinadora de el Programa de Justícia Comunitària de el Tribunal de Justícia de el Districte Federal (Brasil); Marisol Ramírez Sánchez, membre de l’Institut Internacional «Créixer amb Justícia» (Mèxic); i Raul Calvo Soler, doctor en Ciències Jurídiques i Socials i professor a la Universitat de San Andrés (Argentina).

– Dimarts 27 d’abril, “Diàleg, negociació i mediació amb actors violents”: quarta sessió del cicle amb la participació d’Achim Wennmann, doctor en Relacions Internacionals i investigador del Graduate Institute Geneva; Angélica Durán, professora associada de Ciència Política a la Universitat de Massachusetts-Lowell d’Estats Units; i Falko Ernst, analista sobre Mèxic per l’International Crisis Group.

– Dimarts 11 de maig, “Mecanismes extraordinaris per violències extraordinàries”: cinquena sessió del cicle amb la participació de Guillermo Trejo, professor de Ciència Política a la Universitat de Notre Dame, Estats Units, i Maria Camila Moreno, directora per a Colòmbia de el Centre Internacional de Justícia Transicional (ICTJ).

– Dimarts 25 de maig, “Democràcia participativa, moviments socials i resistències noviolentes”: sisena sessió del cicle amb la participació de Esperanza Hernández Delgado, investigadora per la pau a la Universitat de La Salle de Colòmbia, on coordina el Laboratorio de Paz; Sabine Kurtenbach, investigadora principal al German Institute for Global and Area Studies; i Verónica Zubillaga, professora i investigadora a la Universitat Simón Bolívar (Veneçuela).

– Dimarts 8 de juny: “Reptes globals en la construcció de pau local”: setena sessió del cicle amb la participació de Robert Muggah, especialista en ciutats, seguretat i migracions a l’Insitut Igarapé del Brasil, i Luis Jorge Garay, doctor en Economia i membre de l’Observatori sobre Xarxes Ilícites Transnacionals de Colòmbia.