Violències fora de contextos bèl·lics

Les dinàmiques de violència canvien constantment. Des de fa uns anys el nombre de morts violentes en situacions “fora de contextos bèl·lics” supera el nombre de morts en conflictes armats. Amèrica Llatina encapçala el rànquing global d’homicidis, l’expressió més visible d’un ampli ventall de violències amb un complex entramat d’actors, que sovint inclou la pròpia institucionalitat. Fins ara les violències cròniques i d’alta intensitat fora de contextos bèl·lics s’han abordat principalment des d’una lògica de seguretat policial i repressiva. Aquestes respostes no ajuden a resoldre el problema i, més aviat, tendeixen a agreujar-lo.

Des de l’ICIP entenem la necessitat d’abordar les violències fora de contextos bèl·lics des d’una perspectiva de construcció de pau. Això requereix desenvolupar nous conceptes, adaptar les eines metodològiques i fomentar l’intercanvi d’experiències entre actors socials, acadèmics i institucionals.

Exposició "Cara a cara amb les violències"

En el marc d’aquesta línia de treball l’ICIP ha produït l’exposició Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèricacreada pel col·lectiu Ruido Photo. 

A través de la fotografia i d’entrevistes, l’exposició fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.

La mostra es va inaugurar l’octubre de 2021 durant el Segon Congrés Mundial per la Pau, celebrat a Barcelona. 

Cicle 'Amèrica Llatina. Fer front a les violències des de la construcció de pau

Amb l’objectiu d’aprofundir en les reflexions sobre les condicions necessàries per a la construcció de pau en contextos de violències cròniques, l’ICIP va organitzar el cicle de diàlegs en línia “Amèrica Llatina. Fer front a les violències des de la construcció de pau”.

El cicle va tenir lloc durant el 2021 i va constar d’una conferència inaugural i un total de set sessions. Es poden consultar totes les sessions en aquest enllaç

Activitats i notícies relacionades