Violències fora de contextos bèl·lics

Les dinàmiques de violència canvien constantment. Des de fa uns anys el nombre de morts violentes en situacions “fora de contextos bèl·lics” supera el nombre de morts en conflictes armats. Amèrica Llatina encapçala el rànquing global d’homicidis, l’expressió més visible d’un ampli ventall de violències amb un complex entramat d’actors, que sovint inclou la pròpia institucionalitat. Fins ara les violències cròniques i d’alta intensitat fora de contextos bèl·lics s’han abordat principalment des d’una lògica de seguretat policial i repressiva. Aquestes respostes no ajuden a resoldre el problema i, més aviat, tendeixen a agreujar-lo.

Des de l’ICIP entenem la necessitat d’abordar les violències fora de contextos bèl·lics des d’una perspectiva de construcció de pau. Això requereix desenvolupar nous conceptes, adaptar les eines metodològiques i fomentar l’intercanvi d’experiències entre actors socials, acadèmics i institucionals.

En els darrers anys hem posat l’accent en la situació que es viu a Mèxic, un país amb nivells de violència i d’impunitat alarmants, amb l’objectiu d’analitzar-ne les causes i identificar-ne els reptes pendents. A partir d’aquesta línia de treball s’ha constituït la Plataforma per la Construcció de Pau a Mèxic, impulsada per l’ICIP. 

Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic

La Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic és un espai de diàleg i sinergia en què han convergit persones i organitzacions vinculades a la Xarxa Global per a la Prevenció dels Conflictes Armats (GPPAC per les sigles en anglès), al Servei Civil per a la Pau de Pan para el Mundo i al I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona el 2019 i organitzat per l’ICIP, Serapaz i Taula per Mèxic.

La Plataforma s’ha constituït formalment l’octubre de 2022 en un acte a San Cristóbal de las Casas (Chiapas, Mèxic) amb participació d’organitzacions com AlunaCCC MéxicoConsorcio OaxacaCoreco A.CEnergía y EstrategiaCentro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las CasasSerpaj MéxicoSipazSweFORTaula per Mèxic i la Iniciativa Whitaker para la Paz y el Desarrollo. També hi formen part activistes, periodistes, artistes i acadèmiques compromeses amb la transformació de la violència a través d’un enfocament de construcció de pau a Mèxic.

La Plataforma va celebrar la seva segona presencial el setembre del 2023. Aquesta nova trobada va tenir lloc a Casa Xitla, al sud de la Ciutat de Mèxic, i va reunir una quarantena de persones de l’àmbit econòmic, cultural i periodístic, així com representants de les diferents organitzacions que conformen la Plataforma. 

Fòrums internacionals de construcció de pau a Mèxic

L’any 2022 l’ICIP va organitzar dues trobades internacionals a Mèxic, en col·laboració amb actors locals, per tal de fomentar la sensibilització i la transferència de coneixements sobre les múltiples violències presents al país.

El Fòrum “Periodisme i Construcció de Pau a Mèxic. Protegir periodistes, garantir la llibertat de premsa” es va celebrar els dies 20 i 21 de juny a Ciutat de Mèxic, coorganitzat per l’ICIP, l’Ajuntament de Barcelona i la Taula per Mèxic, amb la col·laboració Aluna, Artículo 19, Cimac i Periodistas de A Pie.

El fòrum va permetre debatre i analitzar la vulnerabilitat del periodisme mexicà i els reptes que afronta la professió per tal d’erigir-se com un actor de construcció de pau i de transformació. Hi van participar nombrosos periodistes mexicans, molts dels quals participants al programa “Barcelona protegeix periodistes a Mèxic” que impulsa l’Ajuntament de Barcelona.

El Fòrum “Construcció de Pau a Mèxic. Reptes i claus en el context actual” es va celebrar el 25 d’octubre a San Cristóbal de las Casas, Chiapas, coincidint amb la constitució de la Plataforma per la Construcció de Pau a Mèxic. 

En aquest cas, la trobada es va organitzar amb col·laboració amb diferents entitats mexicanes, com Serapaz, CCC Mexico o el Consorcio Oaxaca, amb l’objectiu d’analitzar els reptes que representen els escenaris actuals de violència al país.

Exposició "Cara a cara amb les violències"

En el marc d’aquesta línia de treball l’ICIP ha produït l’exposició Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèricacreada pel col·lectiu Ruido Photo

A través de la fotografia i d’entrevistes, l’exposició fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.

La mostra es va inaugurar durant el Segon Congrés Mundial per la Pau, celebrat a Barcelona l’octubre de 2021. Des d’aleshores, ja s’ha pogut veure en diversos municipis de Catalunya. 

Cicle 'Amèrica Llatina. Fer front a les violències des de la construcció de pau'

Amb l’objectiu d’aprofundir en les reflexions sobre les condicions necessàries per a la construcció de pau en contextos de violències cròniques, l’ICIP va organitzar el cicle de diàlegs en línia “Amèrica Llatina. Fer front a les violències des de la construcció de pau”.

El cicle va tenir lloc durant el 2021 i va constar d’una conferència inaugural i un total de set sessions. Es poden consultar totes les sessions en aquest enllaç

Última actualització: 10/06/2024