Del 18 al 20 de setembre, una delegació de l’ICIP va viatjar a Mèxic per participar en la segona trobada de la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic, de la qual la institució forma part des del seus inicis. Aquesta plataforma va començar a configurar-se el 2019 arrel del I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona i organitzat per l’ICIP, Serapaz i la Taula per Mèxic. Després de tres anys de treball regular en línia, la Plataforma es va reunir per primer cop de manera presencial a Chiapas l’octubre de 2022.

Aquesta nova trobada va tenir lloc a Casa Xitla, al sud de la Ciutat de Mèxic, i va reunir una quarantena de persones de l’àmbit econòmic, cultural i periodístic, així com representants de les diferents organitzacions que conformen la Plataforma. 

A partir de les aportacions d’experts internacionals com Jenny PearceGuillermo Trejo o Alberto Solís, els i les participants a la trobada van aprofundir en la diagnosi de les violències a Mèxic, un país fortament marcat per la presència del crim organitzat i la seva col·lusió amb institucions públiques. En els darrers 15 anys hi han estat assassinades 450.000 persones i s’hi compten més de 111.000 mil desapareguts. S’hi sumen milers de desplaçaments forçats de població i uns nivells d’exclusió social alarmants. 

Davant d’unes estadístiques més pròpies d’un país en guerra que d’una democràcia pacífica, la Plataforma s’erigeix com un espai d’anàlisi, intercanvi d’informació i reflexió de qual emanen propostes de construcció de pau. A l’hora, la Plataforma pretén ser també caixa de ressonància de les preocupacions i demandes de les organitzacions que en formen part així com dels col·lectius, moviments i comunitats que aquestes acompanyen en diferents punts de la geografia mexicana, especialment a Chiapas i a Oaxaca.

Aquesta segona trobada de la Plataforma també va servir per definir l’organització interna i per identificar  estratègies i metodologies pròpies de cara a futures accions.