Del 7 al 10 d’abril, Barcelona acollirà la trobada dels diferents grups de treball europeus (nodes) que participen en el procés de suport a la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia.

L’objectiu principal d’aquesta trobada és ambientar la presentació de l’informe final de la Comissió de la Veritat que es presentarà el pròxim 28 de juny. Aquest informe vol produir “una commoció social positiva que condueixi a les transformacions necessàries per aplanar el camí cap a la pau”.

La reunió, convocada per l’ICIP, en les seves funcions de Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa, i la mateixa Comissió reunirà representants dels nodes d’Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Espanya, Itàlia, Noruega, Suècia, Suïssa i Regne Unit.

Més de 40 víctimes

En total, una quarantena de víctimes del conflicte colombià, persones i organitzacions compromeses amb la pau al país llatinoamericà es trobaran i participaran en una sèrie d’actes que tindran lloc a la Casa UNESCO de la capital catalana. Serà la primera trobada que es farà de forma presencial en els dos darrers anys, després que les darreres activitats s’hagin fet de forma virtual com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. En aquesta reunió també participaran el comissionat Carlos Martin Beristain i la comissionada Lucía González Duque.

“Durant tres anys un nombre important de persones i organitzacions, colombianes i europees, han treballat de forma voluntària en 10 països d’Europa per donar a conèixer la missió de la Comisión de la Verdad, per documentar l’experiència de l’exili i intentar comprendre el que ens va passar per no repetir-ho. La trobada és un acte de tancament, d’avaluació i de celebració dels resultats d’un immens esforç col·lectiu. La presència de dos alts representants de la Comisión és, també, un reconeixement institucional a aquest gran esforç”, explica la la coordinadora de la trobada, la tècnica de l’ICIP, Ana Isabel Barrera.

Segons el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, Catalunya ha destacat en el context europeu per acollir iniciatives socials i institucionals de compromís amb la pau i els drets humans a Colòmbia. “El paper que li assigna la Comisión de la Verdad a l’ICIP és un reconeixement a aquest compromís. El suport europeu a la Comisión de la Verdad es va impulsar, ara fa tres anys, des de Barcelona i és normal que sigui també en aquesta ciutat on realitzem l’acte de tancament”, explica.

Un altre dels objectius de la trobada és coordinar l’agenda de les diferents accions contributives per presentar l’informe final de la comissió a Europa. També es compartirà com està avançant la sistematització del procés i es reflexionarà sobre el paper dels nodes i el seu llegat un cop la comissió conclogui el seu mandat.

Dia Nacional de la Memòria i la Solidaritat amb les Víctimes del Conflicte Armat

En el marc de la trobada s’ha organitzat una activitat especial el dissabte 9 d’abril per commemorar el Dia Nacional de la Memòria i la Solidaritat amb les Víctimes del Conflicte Armat a Colòmbia. L’acte portarà per títol ‘Colòmbia: un cant per la veritat de les víctimes des de l’exterior’. A més dels participants en la trobada i els comissionats, també hi participaran diferents organitzacions catalanes que han donat suport al procés de construcció de pau a Colòmbia i la cantautora colombiana resident a Barcelona, Marta Gómez. L’activitat tindrà lloc a les sis de la tarda a la seu d’Amics de la UNESCO (Mallorca, 207) i s’hi podrà assistir amb invitació.

L’ICIP, Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa

Com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa, l’ICIP ofereix suport tècnic i logístic a les activitats organitzades per la Comissió, coordina els grups de treball establerts a diferents països europeus i ha donat suport metodològic al procés de presa de testimonis de víctimes del conflicte colombià a l’exili.

Des d’aquesta posició, l’ICIP ha facilitat la creació de 15 nodes a 10 països europeus, convertits en espais participatius, de confluència d’experiències i de convivència i diàleg entre víctimes del conflicte colombià residents a Europa.

La Comissió de la Veritat de Colòmbia té un mandat innovador sense precedents en altres comissions de la veritat, que implica apropar-se a les desenes de milers de persones que van haver de sortir del país durant les cinc dècades de conflicte armat, i que van buscar noves opcions de vida, en el continent americà i a Europa principalment.

Compartir