El Premi ICIP 2018 reconeix l’organització mexicana Cauce Ciudadano “per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d’alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic”.

Cauce Ciudadano és una entitat fundada l’any 2000 per joves que havien format part de bandes (els anomenats pandilleros) amb l’objectiu d’oferir, precisament, atenció integral i oportunitats a d’altres adolescents que viuen i/o generen la violència, en entorns marcats per l’exclusió social i amb forta presència del narcotràfic i els grups criminals.

L’organització se centra en el treball socioeducatiu i sociocomunitari a centres escolars, espais públics, centres d’internament juvenil i centres penitenciaris, amb l’objectiu de formar joves com a agents de canvi social. Des de la seva creació l’entitat ha atès 230.000 persones i, en un país, Mèxic, marcat per la guerra contra la droga, Cauce Ciudadano ha dissenyat un model de prevenció de la violència des d’una perspectiva de drets humans, amb l’accent en la promoció de la salut, l’atenció al dany causat i la rehabilitació.

La cerimònia de lliurament del guardó va tenir lloc el dimarts 12 de març de 2019 al Parlament de Catalunya. L’acte va ser presidit pel president de la cambra, Roger Torrent, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. 

Vídeo sobre la trajectòria de Cauce Ciudadano, Premi ICIP 2018

Compartir