Barcelona, 8 d’octubre de 2021.- El Comitè Noruec Nobel ha atorgat el Premi Nobel de la Pau 2021 als periodistes Maria Ressa i Dimitri Muratov, de Filipines i Rússia respectivament, per la seva tasca en favor de la llibertat d’expressió, condició essencial per a la democràcia i la pau. El jurat ha reconegut la seva valentia en exercir el periodisme en condicions adverses en els seus respectius països. A través de Muratov, periodista del diari independent Novaya Gazeta, el guardó és també un reconeixement a la periodista russa Anna Politkóvkaia, companya de professió assassinada el 2006.

El guardó, doncs, contribueix a visibilitzar el periodisme lliure i rigorós, crític amb el poder, imprescindible per avançar en la construcció de la pau: “És un premi molt encertat en un context global on l’espai per la crítica al poder es veu cada cop més reduït i qüestionat. Maria Ressa a Filipines i Dimitri Muratov a Rússia són dos exponents d’una professió que en molts països és d’alt risc. El seu reconeixement ajuda a reduir la impunitat i prevenir més agressions arreu del món”, ha valorat el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer.

Aquest Nobel de la Pau és també un missatge clar als governs autoritaris de Vladimir Putin i Rodrigo Ruterte. “A Rússia la repressió contra el periodisme crític és visible des de fa anys, i el premi a Muratov reconeix la perseverança en la crítica contra el poder. Al seu torn, Filipines està immersa en un fort retrocés democràtic, malgrat haver estat un país capdavanter en la defensa de la democràcia als anys 80”, explica Herbolzheimer. “El premi a Maria Ressa contribueix a visibilitzar els assassinats de milers de persones per part de la policia. El que el govern anomena una guerra contra les drogues per al Comitè Nobel de la Pau és una guerra contra la seva pròpia població”, ha afegit.

Compartir