El dimecres 21 de setembre, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Pau, se celebrarà al Parlament de Catalunya la cerimònia de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau 2022, que ha guardonat el teixit associatiu del País Basc en favor de la pau.

El Premi ICIP 2022 destaca el conjunt d’iniciatives de pau de la societat civil del País Basc “per la seva contribució a l’avenç de la pau, la fi de la violència política i la creació de nous marcs de convivència i reconciliació”. Entre aquests iniciatives, s’engloben nombroses entitats, col·lectius i ONG. Algunes han tingut un paper clau en avançar cap a la resolució del conflicte, com el Foro Social Permanente o com les ja dissoltes Coordinadora Gesto por la Paz i Elkarri/Lokarri.

També s’inclouen entitats que treballen per l’educació per la pau, la promoció de la convivència i els drets humans, agrupades en el Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz, amb un paper destacat de Gernika Gogoratuz. Finalment, el premi destaca les experiències de diàleg protagonitzades per víctimes, com ara els Encuentros Ciudadanos-Memoria Lab o els Encuentros restaurativos entre presos i víctimes d’ETA.

Participants a l’acte

La cerimònia de lliurament del Premi ICIP 2022 començarà a les 17.30h i serà presidida per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. Enguany la glossa dels col·lectius premiats anirà a càrrec de l’exdirector de FundiPau, Jordi Armadans, entitat que va presentar la candidatura guardonada.

El guardó el recolliran la directora de Gernika Gogoratuz, Maria Oianguren, i el participant del Foro Social Permanente, Eneko Calle, en representació als diversos col·lectius premiats.

La cerimònia comptarà amb l’assistència d’actors clau en la transformació del conflicte basc, com Paul Ríos, organitzador de la Conferència Internacional de Pau d’Aiete que Lokarri va promoure el 2011 i en la qual van assistir personalitats internacionals; Agus Hernan, coordinador del Foro Social Permanente; Aitziber Blanco, facilitadora de processos de mediació entre la societat basca; Maider Maraña, membre de Baketik; o Iñigo Retolaza, facilitador d’espais de construcció social de la memòria al País Basc.

En finalitzar l’acte s’oferirà una copa de cava.

Per assistir a l’acte al Parlament de Catalunya és imprescindible inscriure’s a través del següent formulari. L’acte també es podrà seguir en directe a través del Canal Parlament.

Inscripcions cerimònia Premi ICIP 2022

Compartir