Contenido de la exposición en castellano

Content of the exhibition in English

A través de la fotografia i d’entrevistes, la mostra fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.

Extorsions, violacions, segrestos, assassinats i desaparicions, però també situacions de pobresa i exclusió social, formen part del dia a dia de bona part de la població, especialment la més vulnerable.

Però, en aquest context hostil de violència, l’exposició tamb´é dona veu a les persones que lluiten, dia a dia, per transformar la realitat a partir d’iniciatives educadores, de sensibilització, de cures i solidaritat. Persones valentes que tiren endavant projectes amb una sorprenent capacitat de resiliència, que demostren que la història no està escrita i que hi ha un potencial extraordinari per avançar cap a la pau.

Dones, infància, joves i migrants

L’exposició està dividia en quatre blocs temàtics: Dones, Infància, Joves i Migrants. En tot el recorregut, s’evidencia la violència que pateixen diversos sectors de la societat, dones i infants en són doblement vulnerables, i també els joves que en entorns de pobresa i exclusió social són reclutats per les “mares” atrets per la promesa de seguretat. Les bandes, que han esdevingut violentes màfies transnacionals, els donen l’oportunitat de créixer i guanyar diners fàcilment.

En aquest context moltes persones es veuen abocades a migrar, exposant-se així a ser detingudes, segrestades, violades o assassinades, majoritàriament pel crim organitzat. La ruta del Triangle Nord cap als Estats Units és escenari d’una greu crisi humanitària.

Com a contrapunt a les múltiples violències, l’exposició posa en relleu la trajectòria de quatre persones que, des dels seus àmbits, planten cara a la situació. A partir d’entrevistes, la mostra recull els següents testimonis:

  • Morena Herrera, defensora dels drets de les dones, El Salvador
  • Marisa Martínez, defensora dels drets dels infants, El Salvador
  • Wilfredo Gómez, antic membre de les “Maras” i fundador del programa “Huellas de esperanza”, El Salvador
  • Mauro Verzeletti, fundador i director de “La Casa del Migrante”, Guatemala

Característiques tècniques

L’exposició està formada per quatre estructures en forma de cub que es poden distribuir en espais interiors i en espais públics exteriors. La distribució dels cubs s’adapta a l’espai disponible, amb un muntatge de fàcil instal·lació i resistent a la intempèrie. Cada cub tracta una temàtica, amb dos nivells de lectura, amb fotografies a l’exterior i textos a l’interior.

La mostra inclou un codi QR a través del qual les persones interessades podran accedir a una traducció dels textos al castellà i a l’anglès. També està dotada d’un sistema d’audiodescripció per a persones cegues.

L’exposició “Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica” forma part de l’àrea de treball de l’ICIP “Violènciesfora de contextos bèl·lics”.

Els autors

RUIDO Photo és una organització formada per professionals de la imatge i el periodisme, dedicada a la sensibilització de problemàtiques socials i a l’educació per al desenvolupament a través de la fotografia documental. Fa més de 15 anys que denuncia conflictes i violacions de drets humans en més de 25 països. La seva eina és la fotografia, però també el reportatge de text, el vídeo documental, les exposicions, les campanyes de sensibilització i publicacions i productes digitals.